Ha minden nap eszik belőle, megvédheti a szervezetét

A refluxbetegség olyan krónikus állapot, amelyben a gyomortartalom rendszeresen a nyelőcsőbe ürül, és ezáltal begyullad a fala.

Egy új, csaknem 180 000 fős mintán végzett tanulmány szerint a sajt- és gabonatermékek fogyasztásának növelése (ésszerű keretek között) csökkenti a GERD kialakulásának valószínűségét. Ugyanakkor a sajtot kedvelőknél az erek falán lerakódó „rossz” koleszterin szintje is alacsonyabb volt.

Milyen sajtot jobb enni?

Azt a fajtát, amelyik inkább hasonlít a túróra, és nagy kerek sajtként árulják. Általában ebben van a legkevesebb kalória. Ideális, ha a sajtot egy alacsony fehérjetartalmú étel, például diétás joghurt mellé tálaljuk. A sajtevés manapság már élvezet, így naponta egy-két szelet is elegendő az egészséges étkezéshez.

És mi a helyzet a gabonafélékkel?

Gabonafélék körébe tartozik a zab, a rizs és a búza. A teljes kiőrlésű kenyér, a teljes kiőrlésű lisztből készült tészta is megfelelő az egészséges étrendhez – tanácsolja az orvos.

Elolvasom a cikket