Rekordszámú gyermek halt meg influenzában

A 2023-2024-es szezonban 200 gyermek halt meg influenza miatt az Egyesült Államokban a CDC adatai szerint, ami új, negatív rekord. A járványügyi központ szerint az elhunytak 80 százaléka nem volt teljes körűen beoltva influenza ellen, és közel felüknek volt egyéb egészségügyi problémája is.

A portál felhívta a figyelmet arra is, hogy a 2023-24-es tanévben tovább csökkent az amerikai óvodások oltási aránya, és a 2022-23-as tanévhez képest több mint 30 államban csökkent az MMR (kanyaró, mumpsz és rubeola), a DTaP (diftéria, tetanusz és szamárköhögés), a gyermekbénulás és a bárányhimlő elleni védőoltások lefedettsége.

Dr. John Brownstein, a bostoni gyermekkórház epidemiológusa az ABC Newsnak elmondta, hogy a számok „aggasztóak, de sajnos nem meglepőek, tekintve a félretájékoztatás és a vakcinákkal kapcsolatos bizonytalanság légkörét, amelyben élünk”.

Az Európai Bizottság honlapján ezzel kapcsolatban az olvasható, hogy napjainkban több mint 100 millió gyermek kap világszerte védőoltást különböző betegségek, így a diftéria (torokgyík), a tetanusz, a szamárköhögés, a tuberkulózis, a gyermekbénulás, a kanyaró és a hepatitis B ellen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a védőoltások becslések szerint minden évben mintegy 2–3 millió ember életét mentik meg, valamint csökkentik az említett betegségek kialakulása esetén alkalmazott kezelések, többek között a (vírusfertőzések esetén tévesen alkalmazott) antimikrobás kezelések költségeit.

Ennek ellenére számos uniós és szomszédos országban előfordult, hogy az elégtelen átoltottsági arány miatt korábban nem tapasztalt mértékben ütötték fel fejüket védőoltással megelőzhető járványok.

Elolvasom a cikket