Újabb koalíciós válság a német kormányban

Nagy Áron
2024. október 6. vasárnap. 18:35

A tervezet a fekete-zöld koalíció által kormányzott szövetségi államok javaslatait veszi át, amelyeket szeptember végén terjesztettek a Bundesrat elé a menekültügyi rendszer további reformjára vonatkozóan. Az FDP parlamenti frakciója is egyes menedékkérők ellátásának csökkentését szorgalmazza.

Az FDP papírja szerint Németországnak „új reálpolitikára” van szüksége a migráció kérdésében, ugyanis a Németországba irányuló illegális és ellenőrizetlen migráció „még mindig túl magas”.

A fekete-zöld Baden-Württemberg, Észak-Rajna-Vesztfália és Schleswig-Holstein tartományok javaslatai között szerepel a biztonságos származási országok bővítése. Az FDP dokumentumában megemlíti a Maghreb-államokat, Tunéziát, Algériát és Marokkót, valamint Indiát, Kolumbiát és Örményországot. További javaslatok között szerepel a kitoloncolási törvények szigorítása és az, hogy a szövetségi rendőrség gyorsabban őrizetbe vehesse az ország elhagyására kötelezetteket.

Az FDP-frakció szerint az elutasított menedékkérőknek, akiknek el kell hagyniuk Németországot, lényegesen kevesebb támogatást kellene kapniuk: „A jövőben minden olyan menedékkérő ellátását, akinek el kell hagynia az országot, az ágy és kenyér minimumra kellene csökkenteni.”

Az FDP parlamenti frakciója azt is szeretné, ha több menekültügyi eljárást kiszerveznének harmadik országokba.

Elolvasom a cikket