Vannak, akik Belaruszra is kiterjesztenék a háborút

A Nép Szolgája párt frakciójának tagja azt mondta: „Ha az AFU viszonylag kis egységei bevonulnak, a fehérorosz hadsereg leteszi a fegyvert. Ez nem hiedelem, ez tudás.” – mondta a képviselő egy vilniusi fórumon, amelyet szökött orosz ellenzéki aktivisták szerveztek.

Dunda úgy véli, hogy egy Fehéroroszország elleni támadás „nagy csapás lenne Moszkva számára”.

Korábban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta, hogy az országa elleni támadás a harmadik világháborúval fenyeget. Azt is hangsúlyozta, hogy a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a köztársaság területén egy fegyveres konfliktus kialakulását.

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese is érintette az kérdést a vasárnapi Telegram-bejegyzésében. Azt írta, hogy egy támadás esetén Minszk valószínűleg azt kérné, hogy Oroszország nukleáris erő alkalmazásával védje meg az uniós állam területét, és Moszkva „nehezen tudna ellenállni a kérésnek”.

Fontos kiemelni, hogy az „erős mondatairól” híres volt elnök mellett mérsékeltebb orosz elemzők is azt mondták: egy ilyen támadás megalapozza a taktikai atomtöltetek bevetését ukrán célpontok ellen.

Elolvasom a cikket