A harcok leállítását és a túszok elengedését sürgették EU-s vezetők

MH/MTI
2024. október 7. hétfő. 23:07

Charles Michel, az EU-tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke figyelmeztetett, hogy a Hamász akciója „elképzelhetetlen mennyiségű halálos áldozattal járó erőszakspirálba taszította a Közel-Keletet”.

„Európa szilárdan kiáll a béke és a nemzetközi jog, illetve a nemzetközi humanitárius jogszabályok mellett világszerte” – szögezte le az X-en közzétett üzenetében, a túszok elengedését és a feszültségcsökkentést sürgetve.

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) közleményében együttérzését fejezte ki a Hamász áldozatai és az áldozatok családtagjai felé, és szintén a túszok szabadon bocsátását sürgette. A Külügyi Szolgálat emellett kiemelte, hogy az egy éve kirobbant gázai háború a palesztin népre is súlyos szenvedést mért, aláhúzva, hogy az egy éve tartó harcokban már több mint 41 ezer palesztin halt meg, zömében nők és gyerekek, az övezet nagy része pedig romokban hever.

„Az EU következetesen felhívta a figyelmet arra is, hogy az aránytalan erő alkalmazása nincs összhangban a nemzetközi humanitárius joggal, amelyet minden körülmények között tiszteletben kell tartani, a többi között jogos önvédelem és a terrorizmus elleni harc esetén is” – olvasható a közleményben.

A hivatal emellett aggodalmát fejezte ki a Libanonban kibontakozó harcok miatt, kiemelve, hogy immár több mint egymillió libanoni menekült el otthonából és 60 ezer izraeli nem térhet vissza Izrael északi részén lévő lakhelyére, továbbá aláhúzta: az Izrael elleni iráni rakétatámadás tovább mélyíti a feszültséget.

Vasárnap esti közleményében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felhívta a figyelmet a Gázában a háború nyomán kialakult humanitárius válságra is, kiemelve, hogy az EU továbbra is mindent megtesz a palesztin népnek nyújtandó humanitárius segítség érdekében. Hozzátette, hogy ezt a segítségnyújtást immár Libanonra is kiterjeszti.

Mark Rutte, a NATO újonnan beiktatott főtitkára üdvözölte a tűzszünet és az elhurcoltak feltétel nélküli szabadon bocsátása érdekében tett erőfeszítéseket és a harcok végét sürgette.

Elolvasom a cikket