A kazah parlament elnökét fogadta Kövér László

MH/MTI
2024. október 7. hétfő. 22:44

„Külpolitikai prioritásunk fontos célterülete Közép-Ázsia. A régió országaival, benne Kazahsztánnal a kölcsönös tisztelet alapján sokoldalú és intenzív kapcsolat kialakítására törekszünk, kiváltképpen a gazdasági, kereskedelmi és energetikai együttműködés területén” – fogalmazott a közlemény szerint a megbeszélésen Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke kijelentette, hogy egész Európa számára felértékelődött a közép-ázsiai térség, Magyarország pedig büszke arra hogy a keleti nyitás politikájának 2010-es meghirdetésével az elsők között ismerte fel ennek jelentőségét. „Akár Európa energiabiztonságát, a terrorizmus elleni fellépést, akár a klímaváltozás következményeit nézzük, érdekeink egybeesnek” – mondta az Országgyűlés elnöke.

A házelnök hangsúlyozta: az Európai Unió Tanácsa elnökeként Magyarország bátorítani fogja az uniót, hogy minél szorosabb együttműködést építsen ki Kazahsztánnal. Ugyanis mindkét ország megszenvedte a hidegháborút, és nem érdeke a blokkosodás, hogy újra átjárhatatlan vasfüggöny válassza el a világ keleti és nyugati felét.

Kazahsztán és a Türk Államok Közösségének stabilitása különösen fontos ebben a veszélyes világban, mert a regionális stabilitás hiánya a globális stabilitást is megingatja – tette hozzá Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke felidézte, hogy idén ünneplik Magyarország és Kazahsztán stratégiai partnerségének 10. évfordulóját. Ez alatt a tíz év alatt a két ország között mindkét fél számára előnyös együttműködés alakult ki, és a két nemzet közötti dinamikusan fejlődő, ezeréves történelmi hagyományokkal rendelkező baráti kapcsolatok a jövőben is a kölcsönös tisztelet és megbecsülés szellemében alakulnak – mondta.

A parlamenti kapcsolatokról szólva a házelnök az együttműködés folyamatos fejlesztését hangsúlyozta mind a kétoldalú alapokon, mind a Türk Nyelvű Államok Parlamenti Közgyűlésének keretei között.

A közlemény szerint az orosz–ukrán háborúról szólva a felek egyetértettek abban, hogy a szankciós politika sehova sem vezetett, a konfliktus megoldása csak az ENSZ határozatai és a nemzetközi jog alapján, a diplomácia eszközeivel, békés úton lehetséges.

Ezzel kapcsolatban Jerlan Kosanov kijelentette, hogy Kazahsztán szívesen adna teret a béketárgyalások lefolytatására – írták.

A Mazsilisz elnöke megköszönte vendéglátójának, hogy Magyarország idén is 250 kazah egyetemistának ad ösztöndíjat magyarországi tanulmányaihoz a Stipendium Hungaricum program keretében, mint mondta, ez a jövőnek szóló legjobb befektetés.

A megbeszélés után a két házelnök kézjegyével látta el a magyar törvényhozás és a kazah alsóház, a Mazsilisz közötti együttműködési megállapodást.

Elolvasom a cikket