A zsidó nép és a hadműveletek miatt szenvedő civilek mellett egyaránt ki kell állni

MH/MTI
2024. október 7. hétfő. 13:02

A tavaly október 7-én Izrael déli térségében végrehajtott terrortámadásban 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek. A Hamász fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

Izrael ezután átfogó hadműveleteket kezdett a Gázai övezetben azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász politikai és katonai gépezetét.

A konfliktusnak eddig több mint negyvenezer halálos áldozata van.

Starmer a Downing Street által hétfőn közzétett évfordulós megemlékezésében leszögezte, hogy 2023. október 7. a zsidóság történelmének legsötétebb napja volt a holokauszt óta.

A munkáspárti brit kormányfő szerint az azóta eltelt egy évben a kollektív gyász nem enyhült, még csak nem is halványult.

A támadás első évfordulóján mindenkinek kivétel nélkül ki kell állnia a zsidó közösség mellett, és ebben a kérdésben Nagy-Britanniának egységesen kell megnyilvánulnia, mivel soha nem szabad szemet hunyni a gyűlölet felett – fogalmazott a brit miniszterelnök.

„Nem szabad ugyanakkor elfordítani a tekintetünket azokról a civilekről sem, akik e konfliktus rettenetes következményeit elszenvedik” – hangsúlyozta Starmer.

A kormányfő megismételte a haladéktalan gázai és libanoni tűzszünetre irányuló felhívását, és követelte a Gázának szánt humanitárius segélyszállítmányok bejuttatását akadályozó korlátozások maradéktalan felszámolását is.

Keir Starmer előző nap, a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak írt cikkében annak a véleményének adott kifejezést, hogy a közel-keleti konfliktus egyetlen életképes rendezési módja a kétállami megoldás, mert csak ez törheti meg az erőszak ördögi körét, és ez nyújthat lehetőséget arra, hogy Izrael végre biztonságban élhessen a „régóta ígérgetett palesztin állam” szomszédságában.

Elolvasom a cikket