Ez valójában az asztigmia

Az asztigmia gyakran a távollátással vagy rövidlátással együtt fordul elő, és semmi köze az életkorhoz. A szaruhártya görbületi hibája asztigmia néven is ismert, és gyakori látáshiba – írja a blick.ch.

A szaruhártya a szem elülső, átlátszó része – úgy van meggörbítve, hogy a behatoló fénysugarak megtörjenek, és így éles képet eredményezzenek a retinán. Ha a görbület nem egyenletes, nem minden fénysugár törik meg egyformán, és ez homályos látáshoz vezet. Ezt nevezzük asztigmiának.

Az asztigmia öröklődik

A legtöbb esetben a szaruhártya asztigmiája veleszületett. Ha az egyik vagy mindkét szülőnek van asztigmiája, sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy a gyermekek is szenvednek tőle.

A szaruhártya görbületének hibája azonban később is kialakulhat: például szaruhártya-gyulladás vagy szemsérülés után a szaruhártyán lévő hegek miatt.

Fontos korai felismerés gyermekeknél

A veleszületett asztigmia az idő múlásával nem változik. Fontos, hogy a gyermekek szemét szemész szakorvos vizsgálja meg. Ha ugyanis az egyik szem görbülete nagymértékben eltér a másik szemtől, az egyik szem élesebb képeket szolgáltat az agynak – az agy az élesebb szemet kezdi előnyben részesíteni, ami amblyopiához vezet.

A homályos látáson kívül más tünetek is utalhatnak asztigmiára: fejfájás, feszült szem vagy égő szem. Ilyenkor ideje felkeresni egy szemorvost.

Az asztigmia kezelése

A legtöbb esetben szemüveggel vagy kontaktlencsével lehet kompenzálni az asztigmiát. Ehhez úgynevezett cilinderes szemüvegre vagy lencsére van szükség. Ezeket úgy alakítják ki, hogy kompenzálják az asztigmiát.

Felnőtteknél léteznek sebészeti eljárások is az asztigmia kompenzálására. A műtét azonban általában csak akkor jöhet szóba, ha a görbület szemüveggel vagy lencsével nem korrigálható. Ilyenkor lézeres kezeléssel lehet befolyásolni a szaruhártyát. A szaruhártya-átültetés és a szemlencse műlencsével való helyettesítése további lehetőségek.

Egy szemészorvos egyéni konzultáció után tudja felmérni, hogy van-e értelme egy ilyen beavatkozásnak. Ez attól függ, hogy mennyire erős a szaruhártya a görbületének hibája , és mekkora a fertőzés vagy a szaruhártya hegesedésének kockázata.

Elolvasom a cikket