Az oroszországi szakemberek felfedezték a szőlőmagok és -héjak hasznosságát. A kísérletek során találtak egy olyan anyagot, a rezveratrolt, amely elnyomja a stresszhormonok termelődését, számolt be róla a gismeteo.ru.
A kutatók csoportokra osztották a patkányokat. Az 1. csoport kedvező körülmények között élt, a másik kettő pedig stressznek volt kitéve. A szakemberek minden nap rókavizeletbe áztatott pamutkorongokat szórtak szét (a rágcsálók félnek ettől a szagtól). A 2. csoport pedig minden nap resveratrol injekciót kapott, a 3. csoport nem kapott.
Mint kiderült, a resveratrol lelassítja egy olyan enzim termelését a májban, amely a stresszhormonok vérbe jutását váltja ki. Az áfonyában, áfonyában, szederben, keserű csokoládéban és a földimogyoróban is megtalálható.szeder
V. Zeilikman professzor szerint a kísérletek megerősítik azt a feltételezést, hogy az agy és a máj között molekuláris kapcsolatok vannak, amelyek a stressz során destabilizálódnak. Ez viselkedési zavarokat, például fokozott szorongást okozhat. A resveratrol csökkenti ezt – összegezte a szakértő.