Hatékonyan védi a szervezetet a legtöbb betegségtől

„A retek minden fajtája gazdag fehérjékben, szénhidrátokban, vitaminokban és nyomelemekben. Ugyanakkor minél több illóolaj és fitoncid (baktériumölő, biológiailag aktív anyagok – A szerk.) van a gyökérzöldségben, annál élesebb, vagy ahogyan néha mondják, csípősebb a retek” – válaszol Vitaly Napolov.

A biológus szerint a fekete retek a legcsípősebb. Ami azt jelenti, hogy egyben a leghasznosabb is.

„A fekete retek termésének kifejezett gyulladáscsökkentő hatása van. Segíthet hörghurut, köhögés, megfázás esetén, megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól, csökkenti a vér koleszterinszintjét, erősíti az erek falát és megelőzi a szív– és érrendszeri betegségek kialakulását” – mondja Napolov.

A bioflavonoidok serkentik a tüdőműködést és csökkentik az asztmás rohamok gyakoriságát. A C-vitamin fokozza az immunitást. A kálium segít normalizálni a vérnyomást, ami pozitív hatással van az erek egészségére. A rostok segítenek az emésztési problémákon, megelőzik a székrekedést. Folsavtartalma miatt pedig a fekete retek nyugtató hatású”.

A fehér retek jól megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól, serkenti az anyagcserét.

A zöld retek gazdag A-vitaminban, ami erős antioxidáns. Az ilyen színű gyökérzöldség pozitív hatással van a bőrre és a hajra.

A retket leggyakrabban nyers formában fogyassza. Ezen kívül lehet savanyú is.
„A retek napi normája legfeljebb 200 gramm, de további összetevők nélkül, a csípős íz miatt nem ajánlott ezt a gyökérzöldséget használni” – mondja a biológus.

Kinek lehet káros a retek

A sok retek fogyasztása ellenjavalt:
– veseelégtelenségben szenvedők (különösen ne egyenek fehér retket);
– a gyomor-bélrendszer akut stádiumban lévő betegségeiben szenvedők;
– óvatosan kell használni retek terhes és szoptatós anyák – néha allergiát okoz.

Hogyan tároljuk a retket betakarítás után

A korai retekfajtákat nyáron takarítják be, ezeket kevésbé tárolják. A középérésű és késői fajták szeptember-októberben szüretelhetők. A hideg időjárás előtt ássuk ki a gyökérzöldségeket, hogy ne fagyjanak meg.

„A retek tárolási körülményei ideális esetben 0 és +2 közötti hőmérsékleten és 85-90 százalékos levegő páratartalom mellett. A legjobb, ha pincében, stabil hőmérsékleten, vagy hűtőszekrényben tároljuk, de nem sokáig” – mondja a szakértő.

Elolvasom a cikket