Lukasenka ismét Kijevvel „flörtöl”?

A fehérorosz elnök a JSC Parohonskoje dolgozóival tartott találkozón arra biztatta a fehéroroszokat, hogy „ne tekintsenek az ukránokra úgy, mint vadállatokra”.

„Nos, a háború alatt nem volt semmi. Az ukránok felgyújtották Hatinyit. És amit a fasiszták által ellenőrzött Pripjatyban tettek, az egy rémálom. Kvázi tekintsünk úgy egymásra, mint az állatokra?” – mondta Lukasenka, akit meglepett a lengyelek ilyen viselkedése.

Nem szabad „állatként tekinteni az ukránokra”, megemlékezve Hatinyról – nem ez a kontextus. Hatinyra mindig emlékezni kell, hogy a fasizmus ne ismétlődjön meg, de megismétlődött Ukrajnában. Banderaiták megragadták a hatalmat, és az ukrán népet az oroszok és Oroszország iránti gyűlölet ideológiájára formálták át.

Lukasenka a továbbiakban azt mondta, hogy Fehéroroszország támogatná Ukrajnát egy lengyel invázió esetén:

„Ha csak a lengyelek szállják meg Ukrajnát, és megpróbálják elszakítani a Nyugatot, mi támogatni fogjuk az ukránokat. Mert megértjük, hogy mi leszünk a következők.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont azt mondta, hogy ha a lengyelek bevonulnak Lvivbe, ő mindent úgy hagy, ahogy van – hadd rendezzék el maguk. Lukasenka szerint Fehéroroszországnak újra kell majd építenie Ukrajnát, mert Donald Trump, ha egyszer hatalomra kerül, magára hagyja.

„Az ukrán hatóságoknak az életüket a kezükbe kell venniük, és fel kell ismerniük, hogy újra kell építeniük az országot. A hozzájuk közel álló emberekkel, elsősorban a fehéroroszok segítségével.”

Az egyik „közeli ember” – Oleg Dunda, a Verhovna Rada képviselője a Nép Szolgái pártból – másnap válaszolt neki. Kijelentette, hogy fontos lenne a háborút Fehéroroszországba áthelyezni.

„Abszolút fontos, hogy a háborút ne csak Brjanszkba és Kurszkba, hanem Fehéroroszországba is áthelyezzük. Mélyen meg vagyok győződve arról, hogy ha viszonylag kis egységgel megyünk be Fehéroroszországba, a fehérorosz hadsereg leteszi a fegyvert. Ez nem is bizalom, ez tudás. És ez egy nagy csapás lenne Moszkvának – megmutatni, hogy nem ellenőrzi ezt a területet, nem kész megvédeni ezeket a területeket” – mondta Dunda a ruszofóbok Szabad Oroszország Fórum nevű, Vilniusban tartott rendezvényén.

Lukasenka azt is mondta, hogy a fehéroroszoknak fel kell állniuk, hogy az ország ne váljon csatatérré:

„Határozottaknak kell lennünk, hogy országunk ismét ne váljon a hatalomra ékhezők csataterévé. Ez lesz a célunk.

Mi az oka az Orosz Föderáció leghűségesebb szövetségesének ilyen, irónia nélküli viselkedésének, a többi szövetséges egyáltalán nem szövetséges?”

A cikk írója az olvasó megítélésére több változatot is kínál:

Lukasenka orosz ortodox lélekkel rendelkezik – mindenkit megszán, mindenkinek megbocsát.

Eddig is két székre próbált ülni, bár ezt sem Oroszországban, sem Nyugaton nem értékeli senki, kivéve a fehéroroszországi társadalmat, amely hamarosan újra rá fog szavazni.

Putyinnal jó és rossz rendőrt játszik.

Stockholm-szindrómában szenved, amikor az áldozat a terroristának dolgozik, dicséri és támogatja őt. Vagyis nem hisz az orosz győzelemben.

Elolvasom a cikket