Megölte a dopping a kenyai futót

A tehetséges Kipyegon Bett versenyzői pályafutása csodálatosan indult, 2016-ban 800 méteren junior világbajnok lett, majd a következő évben a felnőttek mezőnyében a londoni világbajnokságon bronzérmet szerzett.

Az akkor húszéves Bett doppingtesztje 2018-ban pozitív lett, szervezetében eritropoetint (EPO) mutattak ki, ezért négy évre eltiltották a versenyzéstől. Versenyzőtársa, Kirui elmondta: „Amikor Kipyegont eltiltották, sokat kezdett inni, nem evett jól, és depressziós lett. Megpróbáltunk segíteni neki abban, hogy abbahagyja az ivást, de valahányszor rehabilitációra akartuk vinni, napokra eltűnt otthonról. Halála előtt azt terveztük, hogy még egyszer megpróbáljuk elvinni egy kisumui rehabilitációs központba.”

Erre nem kerülhetett sor, mert a 26 éves Bett egy hónapja súlyos beteg lett, gyomorfájdalmakra panaszkodott. Az orvosok azt mondták, hogy májproblémája van.

Edzője, Japheth Kemei a BBC Sport Africának elmondta: „Bett tehetséges sportoló volt, aki még a 800 méteres világcsúcstartót, David Rudishát is legyőzte egy versenyen. Arra számítottam, hogy az eltiltása lejárta után visszatér az atlétikába, de a sok kihívás miatt nem tudta megtenni. Úgy gondolom, hogy ha egy sportolót eltiltottak, néha előfordul, hogy depressziós lesz, és olyan tevékenységekbe kezd, amely tönkreteheti az atlétikai karrierjét.”

„A múlt héten bevittük a kórházba, miután vért hányt – mondta barátja testvére, Purity Kiru. – Vasárnap reggel elmentem hozzá, és azt mondta, fájdalmai vannak, Azt kérte apánktól, aki lelkipásztor, hogy imádkozzon érte, mert úgy érezte, hogy ezt nem éli túl. S déli 12 óra után meghalt. Mindent megpróbáltunk annak érdekében, hogy megmentsük, de elhagyott minket. Nagyon fájdalmas.”

Korir Barnaba, a kenyai szövetség fejlesztési igazgatója Bett halála után azt nyilatkozta: „A dopping hatása mindig katasztrofális, különösen egy fiatal és tapasztalatlan fiú számára. Jó lenne, ha megértének, akik tiltott szert adnak fiatal atlétáknak, ez akkor is lelki sérülést okoz, ha nem buknak le.”

Ha pedig eltiltják őket, az végzetes is lehet!

Elolvasom a cikket