Motorosok szakvéleményével készül az új KRESZ

MH/MTI
2024. október 7. hétfő. 21:46

A motorosok számára kötelezően előírható védőfelszerelésekről, az oktatásról, a B kategóriás jogosítvánnyal vezethető motorkerékpárok köréről, valamint az új KRESZ motorosokra vonatkozó szabályairól egyeztetett motoros szakemberekkel, valamint szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a szakfeladatokat ellátó KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. – közölte a tárca hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az ÉKM, valamint a KTI széles körű szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetés keretében dolgozik a közlekedési szabályrendszer átfogó megújításán, amelynek részeként egy új KRESZ is készül.

Az új KRESZ kialakítása során nagy hangsúlyt kap, hogy fokozottabb védelmet nyújtson a közlekedés védtelenebb szereplői számára, így a gyalogosok és a kerékpárosok mellett a motorkerékpárral közlekedőknek is – emelték ki.

Fontos célnak nevezték továbbá, hogy az előírások használható, életszerű kereteket alkossanak, amelyek nemcsak fokozzák a közlekedésbiztonságot, de javítják a meglévő szabályrendszer hiányosságait, felzárkóztatják a szabályozást napjaink elvárásaihoz, és olyan kereteket biztosítanak, amelyek segítik a motoros közlekedés fejlődését.

A motorosokra vonatkozó szabályrendszer kialakítása ezért motoros szakértők, valamint szakmai és érdekképviseleti szervezetek bevonásával történik – tették hozzá.

Az ÉKM és a KTI által szervezett első motoros szakmai fórumon kiemelt figyelmet kapott a motorkerékpárt vezetők számára a jövőben kötelezően előírható ruházat és védőfelszerelések kérdése.

Egyeztetés indult a 125 köbcentiméteres motorkerékpárok (A1 kategória) B kategóriás vezetői engedéllyel való vezetésének lehetséges feltételeiről, de szó esett a jogosítványszerzéshez kapcsolódó oktatás megújításáról, a motorkerékpárokra vonatkozó műszaki előírások felülvizsgálatáról, és a motokerékpárosok közlekedésére vonatkozó KRESZ szabályok megújításáról – írták, hozzátéve, hogy a kérdéseket érintően további egyeztetésre, újabb szakmai fórumra kerül sor.

Elolvasom a cikket