Tudta, hogy éjjel sincs egyedül? Ezek a lények élnek a szempillánkon

Bármennyire is megdöbbentő, az apró demodex, azaz szőrtüsző atkák éjszaka bújnak elő, hogy elhalt bőrsejteket és faggyút fogyasszanak. Bár ezek a kis teremtmények általában ártalmatlanok, túlszaporodásuk bőr- és szemproblémákhoz vezethet. Ezért különösen fontos, hogy reggelente alaposan megtisztítsuk az arcunkat – írja a life.hu.

Noha az nyilvánvalónak tűnik, hogy a nap végén le kell mosni a sminket az arcunkról, sokak számára a reggeli arctisztítás kihagyása már korántsem tűnik olyan nagy ügynek. Érdemes azonban észben tartani a reggeli arcmosást és tisztítást.

„A szempillaatka főként az emberi szempillán él, és egy nyolclábú parazita, amely bőrt és olajat fogyaszt. Napközben a szőrtüszőkben rejtőzik, és éjszaka jön elő, hogy egyen, petéket rakjon, és ürítsen. Ezért kell reggelente arcot mosni.”

A szempillaatkák, más néven demodex atkák, apró pókfélék, amelyek a szőrtüszők közelében élnek az arcon és a szemek körül. Bár általában ártalmatlanok, túlszaporodásuk bőr- és szemproblémákhoz vezethet.

Ezek a paraziták egyébként az emberi anatómiához tartoznak, és kis mennyiségben segítenek megszabadulni az elhalt bőrsejtektől, amelyek különben zombiszerű megjelenést okozhatnának. Azonban, ha túl sok van belőlük, olyan problémák jelentkezhetnek, mint a dermatitisz, gyulladásos akne, rosacea és alopecia. Az atkák átterjedhetnek egyik emberről a másikra, ezért nem ajánlott megosztani a szempillával érintkező sminket, például a szempillaspirált és szempilla keféket.

Elolvasom a cikket