Új koronavírus variáns jelent meg

Ez a variáns az Omikronból származik, ám még fertőzőbb, és gyorsan elérte a 21%-os arányt a brit Covid-fertőzések között. Az őszi Covid-oltási kampány ebben a hónapban indult, és az egészségügyi hatóságok arra buzdítják a 65 év felettieket és más veszélyeztetett csoportokat, hogy vegyék fel az oltást a védelem érdekében.

Az NHS arra figyelmeztet, hogy a tél folyamán több vírus is egyszerre fenyegetheti az országot, mivel az influenza és az RSV is várhatóan erősen terjed majd. Ausztráliában több ezer embert kellett kórházba szállítani a téli hónapokban ezen vírusok keveredése miatt, ami előre jelezheti, hogy mi várható Nagy-Britanniában is. Mike Honey, ausztrál adatelemző szerint az XEC felel majd az új brit Covid-esetek több mint feléért.

„Az Egyesült Királyságban az XEC napi 4,9%-os növekedési előnyt mutat a DeFLuQE variánsokhoz képest, ami azt jelzi, hogy október közepére dominánssá válik” – írta a Twitteren.

A Gisaid Covid-adatbázis szerint az XEC augusztusban még csak a brit Covid-fertőzések körülbelül 5%-át tette ki. Úgy vélik, hogy az XEC két korábban azonosított Omikron alváltozat kombinációja. Ezt „rekombináns variánsnak” nevezik, amely akkor jön létre, amikor két különböző variáns egyszerre fertőzi meg a gazdatestet, és lehetőség nyílik a genetikai információk cseréjére. Ez a veszélyes kettős fertőzés vezet új variáns létrejöttéhez.

A tünetek hasonlóak a korábbi változatokhoz, mint például a magas láz, fájdalmak, fáradtság, köhögés vagy torokfájás. Eric Topol, a kaliforniai Scripps Kutatóintézet igazgatója az LA Timesnak nyilatkozva elmondta, hogy az XEC csak most kezd igazán terjedni. Mire teljesen elterjed és hullámot okoz, még több hét, akár pár hónap is eltelhet. Az XEC várhatóan átveszi az irányítást, úgy tűnik, ez lesz a következő domináns variáns.

Dr. Gayatri Amirthalingam, a UKHSA helyettes igazgatója elmondta, hogy az oltás nyújtja a legjobb védelmet a Covid–19 okozta súlyos megbetegedésekkel szemben.

Elolvasom a cikket