Új oktatási és védelmi miniszterről szavazott a parlament

MH/MTI
2024. október 7. hétfő. 19:57

A szlovén közszolgálati televízió jelentése szerint a 90 tagú törvényhozás 46 képviselője támogatta a legnagyobb kormánypárt, a Szabadság Mozgalom két jelöltjét.

Logaj az Oktatási Intézet igazgatójaként harmadik ciklusát tölti, ami 2026 nyarán járna le, de idén nyáron bejelentette, hogy 43 év oktatási munka után nyugdíjba vonul. Robert Golob kormányfő kérésére a tárca élén Darjo Feldát váltja, aki szeptemberben mondott le posztjáról.

Az új védelmi miniszter a Szabadság Mozgalom frakcióvezető-helyettese volt eddig a parlamentben. Szakmáját tekintve állatorvos, háromszor választották meg parlamenti képviselőnek, és volt polgármester is, de gyakorlatilag nincs tapasztalata a honvédelem terén. A kormányfő korábban azt mondta: Sajovic „az egyik, ha nem a legtapasztaltabb politikus a Szabadság Mozgalomban”, így a döntés, hogy őt válassza, a legkönnyebbek közé tartozott számára.

Sajovic Marjan Sarecet váltja a tárca élén, aki azután távozott, hogy júniusban megválasztották európai parlamenti képviselőnek. A védelmi minisztériumot azóta a kormányfő vezette.

A Robert Golob vezette hárompárti baloldali kormány, amelynek a Szabadság Mozgalom, a Szociáldemokraták (SD) és a Baloldal (Levica) a tagja, 2022. június 1-jén alakult meg, és azóta már kilenc minisztere is távozott posztjáról.

Elolvasom a cikket