A gyerekek túl sok ultrafeldolgozott élelmiszert esznek

Egy friss tanulmány szerint az Egyesült Királyságban élő kisgyermekek étkezéseinek csaknem felét (47 százalékát) ultrafeldolgozott élelmiszerekből nyerik, és ez az arány hétéves korukra 59 százalékra emelkedik – írja közleményében a University College London. A legnagyobb mértékben feldolgozott élelmiszereket ultrafeldolgozott élelmiszereknek is hívják. Ezek gyakran fagyasztott vagy előre elkészített ételek.

A vizsgálatba bevont kisgyermekek egyik része átlagosan 21 hónapos volt, amikor szüleik feljegyezték az étrendjüket. A leggyakrabban az ízesített joghurtokat és a teljes kiőrlésű reggeli gabonapelyheket fogyasztották, amelyeket általában egészségesnek tartanak. A hétévesek körében leggyakrabban fogyasztott ultrafeldolgozott élelmiszerek az édes gabonafélék, a fehér kenyér és a pudingok voltak. A European Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány csaknem háromezer, az Egyesült Királyságban 2007-ben és 2008-ban született gyermek adatait vizsgálta, akiknek szülei feljegyezték, mit ettek és ittak gyermekeik három teljes napon keresztül.

A kisgyermekeket öt csoportba osztották annak alapján, hogy mennyi ultrafeldolgozott élelmiszert ettek. A kutatócsoport megállapította, hogy a legmértékletesebb csoportban is a gyerekek táplálkozása 28 százalékban ultrafeldolgozott élelmiszerekből állt, míg ez az arány az ellenkező végletet képviselő csoportban a 69 százalékot is elérte.

Azt is megállapították, hogy azok a gyerekek, akik 21 hónapos korban nagy mennyiségben fogyasztottak ultrafeldolgozott élelmiszereket, később csaknem tízszeres valószínűséggel ettek hasonló ételeket, mint a kisgyermekként kevesebbet fogyasztók.

Mind az öt csoportban meghaladta a kisgyermekek cukorfogyasztása az Egyesült Királyságban javasolt értéket, a napi kalóriabevitel maximum öt százalékát. A problémás ételeket a legnagyobb mennyiségben fogyasztó két csoportban pedig a hozzáadott cukor-bevitel átlagosan meghaladta a tíz százalékot.

A kutatók olyan közegészségügyi intézkedéseket javasolnak a kutatás nyomán, amelyek segíthetnek helyreállítani a gyermekek étrendjének egyensúlyát. Például azt, hogy korlátozzák a gyermekek számára forgalmazott, egészségtelen élelmiszerek népszerűsítését, vagy hogy helyezzenek el figyelmeztető címkéket a termékeken.

Elolvasom a cikket