A mobilizációs korhatár csökkentéséről nincs szó, állítja az ukrán illetékes

Ivcsenko elmondta, hogy bár az Ukrán Fegyveres Erők jelezték, hogy a harci feladatok hatékony végrehajtásához fizikailag jól felkészült emberekre lenne szükség, a mobilizációs kor csökkentéséről még nem folynak tárgyalások.

Hozzátette, hogy a 47-50 éves korosztálynak már nehezebb teljesítenie a parancsnokok által kért feladatokat, de egyelőre nem terveznek változtatásokat.

„Ezek csak jelzések a nemzetbiztonsági és védelmi bizottság felé, de a kérdést jelenleg nem tárgyalják a bizottságban, és nem is szerepel a parlament napirendjén” – fogalmazott a képviselő.

Ivcsenko szerint a fizikailag jobban felkészült embereknek nem szabadna irodai vagy adminisztratív feladatokat végezniük, hanem harci feladatokra kellene összpontosítaniuk.

A háborúban megsebesült vagy fizikailag alkalmatlan személyeknek kellene ellátniuk a háttérmunkákat.

A képviselő hozzátette, hogy bár a mobilizáció számszerűen javult az elmúlt évben, még mindig nem elégséges. Jelenleg csak a veszteségek pótlását tudják biztosítani, de az új egységek létrehozásához és a rotációhoz szükséges erősítésekhez még hiányzik a megfelelő létszám.

Korábban Roman Kosztenko, a Holosz-frakció képviselője arról számolt be, hogy vita folyik a képviselők között a mobilizációs korhatár csökkentésének lehetőségéről.

Elolvasom a cikket