Afrodiziákumnak tartották az „asztalok királynőjét”

A hering sok omega-3 zsírsavat, egészséges koleszterint, antioxidánsokat tartalmaz. Kémiai összetétele B-, E-, D-, PP-vitaminokat, aszkorbinsavat tartalmaz. Gazdag az egészséghez szükséges mikroelemekben – káliumban, magnéziumban, kalciumban, foszforban, jódban és vasban. A termék glikémiás indexe 0. Ezenkívül a hering könnyen emészthető fehérjeforrás. Nem véletlen, hogy amikor az emberek böjtöltek, a hering volt az asztal királynője. Tápanyagtartalma felveszi a versenyt a sertéshússal – számol be a Sports.kz.

„A tengerek ezüstje” a németek által a heringnek adott költői elnevezés. Sokféle tengerben élnek. Örvendetes, hogy állományuk még mindig hatalmas, amikor sok fajt a kihalás veszélye fenyeget.

Jótékony hatását már régen észrevették. A svédeknek még egy mondásuk is van róla. Eszerint: „Ha hering van az asztalon, az orvos is távol maradhat.” Finnországban pedig még ünnepnapot is szenteltek ennek a halnak. A heringnapot október 2-án ünneplik. Erre a napra a világ minden tájáról érkeznek emberek Helsinkibe, hogy megkóstolják e „nemzeti csemege” különféle ételeit.

A 18. században a francia orvosok úgy vélték, hogy afrodiziákumként hat, mivel javítja a férfiak ondófolyadékának megtermékenyítő képességét, és fenntartja a potenciát.

A hering előnye a nők számára a magas omega-3 zsírsavtartalomban fejeződik ki. Ezek nemcsak meghosszabbítják a fiatalságot és megőrzik a szépséget az oxidánsok jelenlétének köszönhetően, hanem kedvezően hatnak a szervezetre a menopauza idején is. A halakban található hasznos anyagok erősítik a magzat agysejtjeit és látását.

Elolvasom a cikket