Azért akadnak örömteli hírek is

Az oroszországi kaviártermelés mennyisége elegendő a hazai kereslet kielégítésére, és nincsenek előfeltételei a kaviár árának erőteljes emelkedésének, még az újév előtt – mondta Alekszandr Panin, a Halszövetség elnöke a TASZSZ-nek – írja a tass.ru.

„Az orosz piacon több mint elegendő vörös kaviár van az új halászati szezonig. A csendes-óceáni lazacfogás alapján az idei termelés 11,5 ezer tonna lehet. De figyelembe véve a tavalyi nagy mennyiségű rózsaszín lazacfogást és kaviártermelést (25 ezer tonna kaviár), még mindig jelentős átvihető készletek vannak a piacon fagyasztott kaviárból. Vagyis a rendelkezésre álló mennyiségek elegendőek a kereslet kielégítésére” – mondta Panin – számol be a tass.ru.

Elmondása szerint Oroszországban a vörös kaviár fogyasztásának szintjét évi 15 ezer tonnára becsülik. „Ebben a tekintetben nincsenek előfeltételei az árak hirtelen emelkedésének, beleértve az újévi ünnepek előtti időszakot is” – hangsúlyozta a Halszövetség elnöke.

Megjegyezte, hogy az áremelkedés, amely a nem halászati szezon sajátosságainak és a termelési költségek objektív növekedésének köszönhető, már bekövetkezett. „Ezért nincs szükség túlzott felhajtásra, van elég kaviár” – tette hozzá a szakember.

„Az újévi ünnepek után valószínűleg árkorrekció lesz lefelé – a kereslet csökkenése és a tavalyi maradékok eladásának szükségessége miatt. Ezt a képet minden évben megfigyeljük, függetlenül az alapártól” – mondta Panin.

Elolvasom a cikket