Czomba Sándor szerint a foglalkoztatás jövőjét is befolyásolja az EU versenyképessége

MH/ MTI
2024. október 8. kedd. 23:23

Czomba Sándor létfontosságúnak nevezte a termelékenység javítását és a gazdasági növekedés ösztönzését, ennek érdekében sürgette a fenntartható növekedés feltételeinek megteremtését, a kisvállalkozások támogatását, a zöld és digitális átállás ösztönzését, valamint a munkahelyek védelmét. Hozzátette, hogy Európa helyzete nem csak az ukrajnai háború és a klímaváltozás miatt kedvezőtlen, a kilátásokat a vidék elnéptelenedése és a demográfiai folyamatok szintén rontják, a munkaerőhiány a gazdasági fejlődés akadályává vált.

Az államtitkár a belső munkaerő-tartalékok aktivizálásában látja a megoldást, főképp a fiatalok és az idősek foglalkoztatásában. Ennek érdekében új lehetőségeket kell biztosítani a tanulás melletti munkavégzésre, valamint a munkában töltött életszakasz meghosszabbítására – mondta. A technológiai feltételek és a munkaerőpiaci körülmények gyors változása megköveteli a munkavállalói alkalmazkodóképesség fejlesztését, új készségek és képességek elsajátítását. A képzési rendszereknek is a lehető leggyorsabban kell alkalmazkodniuk a körülményekhez, igazodva a munkaerőpiaci elvárásokhoz – fogalmazott.

Czomba Sándor hangsúlyozta, hogy a magyar EU-elnökség a kontinens békéjét, biztonságát és jólétét tartja szem előtt, egyúttal fel akarja hívni a figyelmet a közösség előtt álló nehézségekre, hogy azokra a tagállami hatásköröket tiszteletben tartva közös válaszok születhessenek. A foglalkoztatásért, társadalompolitikáért és szociális ügyekért felelős minisztereinek tanácsa (Employment, Social Policy, Health and Consumer Affairs Council, EPSCO) decemberig tart üléseket, a következőn a munkaerőhiány és a kiaknázatlan munkaerő utánpótlás mellett a fogyatékkal élők helyzetéről is szó lesz – közölte.

A Munkavállalók Csoportjának elnöke a rendezvényen szintén kitért az EU versenyképességének hanyatlására. Lucie Studnicna csak akkor tart elképzelhetőnek e téren érdemi változást, ha az unió fejlődését és felzárkózását sikerül a szociális szempontoknak megfeleltetni.

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke, Mészáros Melinda szerint a vállalkozások támogatásától kezdve a zöld átállásig minden változtatást úgy lehet csak végigvinni, hogy azokba a munkavállalóknak is beleszólásuk legyen.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, Csóti Csaba azt emelte ki, hogy a demokrácia nem szorítkozhat kizárólag a többségi akarat érvényesítésére, a nyugati világban a munkavállalói jogok védelme a konszenzuskeresésre épül.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint az igazságosabb és fenntartható jövő érdekén erősíteni kell az együttműködést a tagállamok között, hiszen a szociális párbeszéden túl közös válaszokra van szükség például a rugalmas munkavégzés vagy az EU-n kívüli munkavállalók foglalkoztatása ügyében. Palkovics Imre abban bízik, hogy a magyar uniós elnökség az év végéig aktív szerepet vállalhat az Európa előtt álló szociális kérdések formálásában.

Elolvasom a cikket