Donald Trump: Hazugság, hogy orosz fenyegetés esetén cserben hagynám Lengyelországot

MH/MTI
2024. október 8. kedd. 7:02

Hazugságnak nevezte Donald Trump a TV Republika lengyel konzervatív hírtévének adott, hétfőn sugárzott interjújában a választási riválisa, Kamala Harris amerikai alelnöknek azon állítását, miszerint a republikánus elnökjelölt orosz fenyegetés esetén cserben hagyná Lengyelországot.

A lengyel újságíró egyik kérdésében Harris szeptember 11-i elnökjelölti televíziós vitában az ukrajnai háborúra vonatkozó egyik kijelentésére utalt. A demokrata párti politikus akkor úgy ítélte meg, hogy amennyiben Trump lenne az elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök „Kijevben ülne, és tekintetét Európa más részeire vetné, elsősorban Lengyelországra”.

Trump a hétfői interjúban hazugságnak nevezte Harrisnak ezt az állítását. „Senki sem tett a lengyelekért annyit, amennyit én, Kamala Harris egy hazug személy” – jelentette ki.

Megismételte korábbi véleményét: ha ő lenne az elnök, Putyin nem merte volna megtámadni Ukrajnát. „Így Lengyelország is nagyobb biztonságban volna” – tette hozzá.

A republikánus elnökjelölt kivételesnek nevezte a Lengyelországhoz való viszonyát. „A riválisaim nem szeretik a lengyeleket, nem szeretik a vallást” – jelentette ki. Reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államokban élő lengyelek elmennek majd szavazni, és „annak adják a voksukat, aki az értékeiket támogatja”.

„Gondoskodni fogok a lengyelekről” – jelentette ki Trump, aláhúzva: korábban is „mindig ezt tette”. Az amerikai politikus barátjának nevezte Andrzej Duda lengyel államfőt, és támogatásáról biztosította az elnök azon javaslatát, hogy a NATO-tagállamok a GDP 3 százalékát fordítsák védelemre.

Elolvasom a cikket