Halálos vírust találtak egy katonánál Ukrajnában

„Afrikai halálos Marburg-vírust fedeztek fel Ukrajnában. Egy katona hozta magával, akit Lengyelországban képeztek ki, mielőtt a frontra küldték” – áll a közleményben.

Megjegyzik, hogy már kórházba került, az Ungváron található intézményben kezelik. Az előzetes adatok szerint a férfi már több hónapja a német határ közelében fekvő Szczecin katonai kórházában volt.

Marat Makenov, a Roszpotrebnadzor Központi Járványügyi Kutatóintézet molekuláris diagnosztikai és járványügyi osztályának vezető kutatója a RIA Novosztyinak elmondta, hogy Oroszországban nincs Marburg-lázas eset, és minden szükséges intézkedést megtettek a betegség behurcolása és terjedése megakadályozására.

Október elején az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy országos szinten nagyon magasra értékelte a rendkívül halálos Marburg-vírus kitörésének kockázatát Ruandában. A WHO ugyanakkor regionális szinten magasnak, globális szinten pedig alacsonynak tartja a kockázatot.

Eközben a németországi Hamburgban egy vonat két utasánál is a Marburg-lázhoz hasonló tünetek jelentkeztek, ami miatt a pályaudvart részlegesen lezárták. A későbbi elemzések nem erősítették meg a gyanút.

Megjegyzendő, hogy egyelőre nincs kezelés vagy vakcina erre a vírusra. Az emberre gyümölcsdenevérektől terjed, és a fertőzött személyek testnedveivel, valamint felületekkel és anyagokkal való közvetlen érintkezés útján terjed az emberre. Tünetei közé tartozik a súlyos fejfájás, hasi fájdalom, orr- és szájvérzés. A betegek túlélési esélyeinek javítására szupportív terápiát (szájon át vagy intravénás rehidráció) és tüneti kezelést alkalmaznak.

Elolvasom a cikket