Ijesztő ukrán vallomás

„Ezek a változások Ukrajna büntető törvénykönyvében (az egység jogosulatlan elhagyásáért való felelősség gyengítéséről szóló törvény elfogadása – a szerk. megjegyzése) máris katasztrofális következményekkel jártak, és több tucat település, köztük Vuhledar városának elvesztéséhez vezettek” – mondta.

A katonatiszt szerint csak az ő katonai egységéből 2024 augusztus-szeptemberében, a változások bevezetése után a korábbi 2,5 év alatt dezertált katonák felének a fele dezertált. Bojko figyelmeztetett, hogy minden héten egyre többen vannak.

Ezen kívül hasonló a helyzet más katonai egységekben is, amelyek jelenleg a Donyecki területen védelmet tartanak – tette hozzá.

Szeptember végén a Strana.ua ukrán napilap arról számolt be, hogy az ukrán hadseregben az idei év második felében elszaporodtak a dezertálások. Korábban Roman Lihacsov, a veteránokat és családtagjaikat támogató ukrán központ jogásza elmondta, hogy 2022 óta Ukrajnában több mint százezer esetben regisztrálták az egységek engedély nélküli elhagyását.

Ukrajnában 2022. február 24. óta hadiállapot van érvényben. Másnap Volodimir Zelenszkij aláírta az általános mozgósításról szóló rendeletet. A hadiállapot idejére tilos a 18 és 60 év közötti férfiak távozása. A katonai szolgálat alól való kibújás a mozgósítás ideje alatt az országban öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Elolvasom a cikket