Kína betette lábát Kambodzsába is

Rendkívüli ütemben növekszik a Kínai Népköztársaság tengeri hatalma – írja friss cikkében a BBC. Az összeállítás apropóját az adta, hogy az Egyesült Államok hírszerzése szerint Kína új haditengerészeti bázist hozott létre Kambodzsában. Utalnak arra is, hogy az ázsiai nagyhatalomnak már több hadihajója van, mint Washingtonnak. Ugyanakkor arra is fölhívják a figyelmet, hogy Pekingnek jelenleg csak egy – hivatalos – tengerentúli katonai bázisa van az afrikai Dzsibutiban. Utóbbit 2016-ban hozták létre, s azóta is folyamatosan üzemel. (Fontos hozzátenni, a Dél-kínai-tengeren Peking már számos (hadi)kikötőt épített, de ezek vitatott hovatartozású területek.)

Mindezzel szemben az USA nagyjából hétszázötven efféle telephelyet tud fölmutatni – melyek közül egy ugyancsak Dzsibutiban fekszik. (E mellett több akad Japánban és Dél-Koreában is.) S bár Kínának e szerint van hová fejlődnie, félő, hogy ez az egyensúlytalanság megváltozik – írják.

Az új kambodzsai bázis Ream városa mellett található. Az ország déli csücskében lévő kikötőt korábban az Egyesült Államok katonai segélyéből korszerűsítették. Washington azonban 2017 után visszafogta a pénzküldést, amikor Phnom Penh legfőbb ellenzéki pártját betiltották, vezetőit pedig száműzték vagy börtönbe zárták. A kambodzsai kabinet korunkban már egyre inkább a kínai segélyektől és beruházásoktól függ, így nem csoda, hogy sorra mondta le a volt szövetségesével tartott közös hadgyakorlatokat – majd idővel átállt a Kínával jelenleg is megtartott úgynevezett Golden Dragon tengeri mozzanatokra.

Phnom Penh most azt állítja, a felségterületén megjelent két hadihajó csak azért vetett ott horgonyt, hogy részt vegyen az említett eseményen – ugyanakkor a lapban megjelent műholdas fotók szerint az elmúlt évben óriási fejlesztés zajlott a kikötőben. Írnak arról is, hogy a létrehozott móló akkora, mely mellett bőven elfér Peking új repülőgéphordozója is.

A BBC emlékeztet, 2019-ben a Wall Street Journal számolt be a Kambodzsa és Kína között kötött – s utóbb kiszivárgott – megállapodásról, amely szerint Peking hetvenhét hektárnyi bázist bérel harminc évre. Ez állítólag magában foglalta a katonai személyzet és a fegyverek elhelyezését is. Phnom Penh természetesen álhírnek minősítette a jelentést.

A Thai-öböl torkolatánál fekvő Reamben található kínai bázis erősen aggasztja Kambodzsa szomszédait, Thaiföldet és Vietnamot. Az érintettek mindezt Kína kísérletének tekintik a hosszú vietnami tengerpart körülzárására. Hozzáteszik, a Fülöp-szigetekhez hasonlóan Vietnam is vitatja Peking igényét a Dél-kínai-tenger szinte összes szigetére, és erői a múltban már több esetben összecsaptak Kínával.

Elolvasom a cikket