London intézkedik a vegyi támadások miatt

„Az Egyesült Királyság nem fogja tétlenül nézni, amíg Putyin és maffiaállama a nemzetközi jogot, köztük a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt is meglovagolja. Személyes küldetésemnek tekintettem, hogy megtámadjam ezt a rosszindulatú tevékenységet, és nem fogok meghátrálni. Oroszország kegyetlen és embertelen. A csatatéren alkalmazott taktika utálatos, és a rendelkezésemre álló hatalmat fel fogom használni, hogy leküzdjem Oroszország rosszindulatú tevékenységét” – mondta David Lammy, az Egyesült Királyság külügyminisztere.

John Healey védelmi miniszter hozzátette, hogy Nagy-Britannia üzenete Putyinnak és rezsimjének egyértelmű: „Nem sértheti meg a nemzetközi jogot anélkül, hogy szembe kell néznie a következményekkel.”

„Nem hagyjuk, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény és a szabályokon alapuló nemzetközi rend ilyen kirívó megsértése büntetlenül maradjon. Az Egyesült Királyság fellép ezekért a szörnyű ukrajnai vegyi támadásokért felelős személyek ellen. Ukrajnának nyújtott támogatásunk egyértelmű, és a továbbiakban is folytatódni fog, ameddig kell” – mondta.

A sajtóközlemény szerint az orosz erők nyíltan beismerték, hogy veszélyes vegyi fegyvereket használnak a csatatéren, széles körben alkalmazzák a tömegoszlató szereket, és többször számoltak be a mérgező fojtószer, a kloropikrin használatáról – amelyet először az első világháború hadszínterein vetettek be.

A ma szankcionált személyek között van az Orosz Fegyveres Erők radiológiai, vegyi és biológiai védelmi csapatai és vezetőjük, Igor Kirillov, akik a vegyi fegyverek bevetéséért felelősek – írta meg az ukrán hírportál.

Elolvasom a cikket