Negyvenéves sem volt, amikor kiderült, demens – ezek voltak a tünetek

Egy ideig minden tökéletes volt az észak-írországi Sile és Stefan Tankov számára. 2021 áprilisában házasodtak össze, és tervezték a családalapítást. Két évvel később azonban minden darabokra tört: a férfiról 38 éves korában kiderült, hogy demenciában szenved. A feleség tapasztalatairól a Mirror számolt be.

2022 szeptemberében a nő változásokat kezdett tapasztalni Stefan személyiségében: már nem kérdezősködött felesége napjáról, és miután ötkor megvacsorázott, le is feküdt aludni. Sile kezdetben depresszióra gyanakodott, és a háziorvos is egyetértett vele. Aztán egy boltlátogatás során a személyzet közölte a párral, hogy kitiltották őket onnan, mert a férfi többször is megpróbált borokat lopni. A nő azonnal megérezte, hogy valami nincs rendben, ezért kivizsgálásra vitte a férfit. Végül a képalkotó vizsgálatok és a lumbálpunkció (gerinccsapolás) frontotemporális demenciát igazolt.

„Az egyik orvosi rendelés felénél felállt és elment. Meg kellett vesztegetnem egy McDonald’s-szal, hogy visszajöjjön. Olyan volt, mintha egy gyerekkel foglalkoznék. Máskor elkóborolt, autók elé sétált és bámulta az embereket” – mesélte a feleség.

Elolvasom a cikket