Nem lesz harmadik minszki megállapodás

Nem meglepő, hogy a Nyugat megtagadja a Minszk 3 megállapodást Ukrajnával kapcsolatban – mondta Vlagyimir Dzsabarov, az orosz Szövetségi Tanács Nemzetközi Ügyek Bizottságának első alelnöke. Az orosz hírportállal, a Lenta.ru-val folytatott beszélgetés során a szenátor a Nyugat azon döntésére reagált, hogy nem folytatják a minszki megállapodásokat.

Korábban a német kormány egyik forrása arról számolt be, hogy nem lesz harmadik minszki megállapodás Ukrajnával kapcsolatban. „Minszk 3 megállapodás biztosan nem lesz” – idézi a Reuters egy meg nem nevezett politikus szavait.

„Nem igazán látják értelmét, hogy harmadszor is megtévesszenek minket: tudjuk, mi történt a Minszk 1-gyel és a Minszk 2-vel.” A Minszk 3 ugyanaz a megtévesztés lenne, ezért is mondják a kezdetektől, hogy ez nem fog megtörténni. (…) Abba kell hagyniuk a háborút, és meg kell adniuk magukat. Minél tovább késlekednek, annál több szenvedés lesz” – jegyezte meg Dzsabarov.

Dmitrij Litvin, az ukrán elnök tanácsadója szeptemberben azt mondta, hogy Kijev nem kíván megállapodást kötni Oroszországgal a konfliktus befagyasztásáról és a helyi tűzszünetről. Szerinte az ország nem akar Minszk 3-at vagy más fegyverszünetet kötni Oroszországgal.

Az első minszki jegyzőkönyvet 2014-ben írták alá, és tűzszünetet írt elő a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság területén. 2015-ben egy sor intézkedést írtak alá a Minszk 2 megállapodások végrehajtására. 13 pontból állt, beleértve a donbászi tűzszünetet, a nehézfegyverek visszavonását és egyéb rendelkezéseket is.

Elolvasom a cikket