Orosz hegymászók haltak meg Nepálban

MH/ MTI
2024. október 8. kedd. 12:44

A 8167 méteres csúcsot serpa vezetők nélkül megmászó csoporttal vasárnap este szakadt meg a kapcsolat, amikor elérték a 7700 méteres magasságot. Pemba Jangbu serpa, a csapatnak logisztikai támogatást nyújtó IAM Trekking and Expedition cég egyik vezető tisztviselője újságíróknak elmondta: a csoport vasárnap reggel hat óra körül indult el a táborból, hogy megmássza a csúcsot. Utoljára aznap délelőtt 11 óra körül jelentkeztek.

Ezt követően megszakadt velük a kapcsolat. Egy kutató- és mentőhelikopter a Nepál nyugati részén fekvő hegyen, mintegy 7600 méteres magasságban bukkant az öt ember holttestére.

„Lehet, hogy ugyanarra a kötélre kötötték magukat. Egyikük megcsúszhatott a lejtőn, és mind az öten együtt estek le” – vélte a serpa. Hozzátette: halálukat az okozta, hogy a mélybe zuhantak.

A csoport egy másik tagját, Valerij Samalót, aki egy idő után feladta a csúcstámadási kísérletet, mert rosszul érezte magát, és visszament a táborba, kórházi ápolásra Katmanduba szállították.

Egy másik nyilatkozó, Funuru serpa, aki az orosz csoportot felügyelte, azt mondta, hogy összesen 14 orosz próbálkozott a Dhaulagiri megmászásával, és közülük nyolcan már le is ereszkedtek a sikeres csúcstámadás után. Tavaly egy ismert orosz női hegymászó, Nagyezsda Olenyeva veszítette életét a Dhaulagiri meghódításával próbálkozva.

Nepálban, ahol a világ 14 legmagasabb hegye közül nyolc található, a hegymászás kulcsfontosságú turisztikai tevékenység, amely munkahelyeket és jövedelmet biztosít a helyieknek.

Elolvasom a cikket