Példátlan ütemben nő a Nagy-Britannia ellen tervezett iráni ellenséges akciók száma

MH/ MTI
2024. október 8. kedd. 19:24

Ken McCallum a terrorizmusellenes műveleti központ (Counter Terrorism Operations Centre, CTOC) londoni székhelyén elmondott beszédében közölte: 2022 januárja óta az MI5 a rendőrséggel együttműködve húsz olyan, iráni támogatással tervezett támadás megakadályozására tett ellenlépéseket, amelyek potenciálisan halálos fenyegetést jelentettek brit állampolgárok és más nemzetiségű nagy-britanniai lakosok számára.

McCallum szerint az iráni állami ügynökségek széles körben bíznak meg e tervek kivitelezésével bűnözőket, köztük nemzetközi kábítószerkereskedőket, de ugyanígy „kisstílű csalókat is”.

A brit kormány nemrégiben szankciókat jelentett be az iráni Forradalmi Gárda több vezetője ellen, elsősorban brit, illetve Nagy-Britanniában tevékenykedő újságírók és jogvédő aktivisták fenyegetése miatt.

E szankciók előzményeként az ITV News brit kereskedelmi televízió feltáró riportot közölt arról, hogy az iráni fegyveres testület egyik különleges egysége merényletterveket szőtt a londoni székhelyű Iran International médiatársaság két műsorvezetője ellen.

A riportműsorban elhangzott, hogy iráni hírszerzési ügynökök 200 ezer dollárt ajánlottak egy embercsempésznek az Iran International két munkatársának meggyilkolásáért, az embercsempész azonban kapcsolatba lépett az ITV-vel és beszámolt az ügyről.

Nem sokkal később azonban mégis késes támadás érte Londonban a 36 éves Pouria Zeraatit, az Iran International újságíróját. Zerati a lábán sérült meg, de néhány napi kórházi kezelés után hazatérhetett. A támadás elkövetői a Scotland Yard szerint valószínűleg külföldre menekültek.

Keddi előadásában az MI5 vezérigazgatója elmondta, hogy Oroszország is egyre gyakrabban „szervezi ki helyi megbízottaknak a piszkos munkát”, annál is inkább, mivel az ukrajnai háború kezdete óta a nyugati országok 750-nél több orosz diplomatát – nagy többségükben kémeket – utasítottak ki.

Ez komoly mértékben aláásta az orosz hírszerző szolgálatok kapacitását arra, hogy károkat okozzanak Nyugaton, és az a tény, hogy Oroszország ebben a helyzetben helyi megbízottakra hagyatkozik, még inkább rontja műveleteinek professzionalizmusát – fogalmazott a brit elhárítás vezetője.

Ken McCallum szerint ugyanakkor az orosz katonai hírszerzés (GRU) folyamatosan próbálkozik azzal, hogy felfordulást okozzon Nagy-Britanniában és más nyugati országokban, például gyújtogatások és más szabotázsakciók formájában.

Az MI5 vezérigazgatója szerint a Nagy-Britanniát fenyegető általános terrorveszély egyik új sajátossága, hogy meredeken emelkedik a terrorizmus vonzáskörébe kerülő gyerekek aránya.

McCallum elmondta: az MI5 által terrorizmussal kapcsolatos tevékenység miatt vizsgálat alá vont személyek 13 százaléka 18 évesnél fiatalabb, és ez arány három év alatt a háromszorosára emelkedett.

A titkosszolgálati vezető szerint a fiatalokat elsősorban a szélsőségesen jobboldali indíttatású terrorizmus vonzza.

Az MI5 vezérigazgatója elmondta: a szolgálat által végzett terrorellenes tevékenység 75 százaléka az iszlamista szélsőséghez, a fennmaradó 25 százalék a szélsőjobboldali terrorizmushoz kötődik.

McCallum szerint ismét növekszik az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet jelentette fenyegetettség, és bár ez a szerveződés nem ugyanaz, mint tíz évvel ezelőtt volt, de újrakezdte a terrorizmus exportjára irányuló erőfeszítéseit.

A titkosszolgálati vezető szerint 2017 óta az MI5 a társszervezetekkel együtt 43 olyan terrortámadási tervet hiúsított meg, amelyek az előkészítés előrehaladott szakaszában voltak.

Elolvasom a cikket