Reggel, a párnán is megjelenhet a rák egy kevésbé ismert tünete

Egészségügyi szakértők riadót fújnak egy kevésbé ismert rákos tünet miatt, amelyet a hálószobájában figyelhet meg. A daganatos megbetegedés, amelynek több mint 200 típusa ismert, akkor alakul ki, amikor a kóros sejtek kontrollálatlanul szaporodnak, és behatolnak a szomszédos szövetekbe és szervekbe.

A rák jelei általában az érintett területtől függnek, például a tartós köhögés tüdőrákrautal, vagy a székletben látható vér a bélrákra utal. Néhány tünet azonban lehet kétértelmű és könnyen figyelmen kívül hagyható, mint például egy szokatlan jelzés, amely minden reggel jelentkezik ott, ahol éppen alszik az ember.

Ha azt veszi észre, hogy a túlzott izzadás elszínezi az ágyneműt, az klasszikus jele lehet annak, hogy valami nincs rendben, írja az Express cikke alapján a portál.

Bár az éjszakai izzadásnak lehetnek jóindulatú okai, mint például a szobahőmérséklet vagy az ágy megosztása, a következetesen ázva ébredés valami komolyabbra utalhat.

A legtöbb ember izzad éjszaka. Azonban ha valaki rendszeresen ázott lepedővel ébred, akkor vizsgáltassa ki magát a háziorvosával. Az olyan intenzitású éjszakai izzadást, amikor a ruhák és az ágynemű a hűvös körülmények ellenére is átáznak, azonnal ki kell vizsgálni.

A Cancer Research UK szerint a „nagyon erős éjszakai izzadás” jelezheti a rák jelenlétét, bár gyógyszeres mellékhatásokból vagy más, kevésbé súlyos állapotokból is eredhet.

A jótékonysági szervezet figyelmeztet: „Az éjszakai izzadást vagy a magas lázat fertőzések vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatása okozhatja. Ezt gyakran tapasztalják a nők a menopauza idején is. Beszéljen azonban orvosával, ha nagyon erős, áztató éjszakai izzadás vagy megmagyarázhatatlan láz jelentkezik”. Az NHS meglátásai szerint egyes rákos megbetegedések jelentősen megnövelhetik az izzadás mértékét.

Ezek közé tartozik a leukémia. A Leukaemia Care az éjszakai izzadást a betegségben szenvedők mintegy 30 százalékánál ismeri fel tünetként. Bár a szervezet elismeri, hogy normális dolog alvás közben izzadni, különösen melegebb körülmények között, hangsúlyozza: „A súlyos éjszakai izzadás, amely olyan mértékben jelentkezik, hogy az ágynemű vagy a pizsama átázik, annak ellenére, hogy hűvös környezetben alszunk, néha a leukémia jele lehet”.

A felmérés megállapítása rávilágít egy jelentős jelzőre: „A felmérésünkben megkérdezett több mint 2000 leukémiás beteg 31 százaléka számolt be az éjszakai izzadásról, mint a diagnózis felállítása előtti fő tünetről.”

A Leukaemia Care felvázolja a különbséget a rutinszerű izzadás és a rák lehetséges figyelmeztető jelei között: „Rendszeresen éjszakai izzadással ébred fel éjszaka, előfordulhat, hogy izzadságban ázva ébred, és képtelen lehűlni, még akkor is, ha a szobája hűvös”. Az ilyen tünetek intenzitását leírva a jótékonysági szervezet hozzáteszi: „Sokan úgy írják le az érzést, mintha épp most jöttek volna ki egy úszómedencéből, és lefeküdtek volna az ágyba”.

Elolvasom a cikket