A nemzetközi fesztiválok élvonalában a Liszt Ünnep

MH/ MTI
2024. október 9. szerda. 21:35

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál A Galimbertik című kiállítás megnyitójával veszi kezdetét.

A Galimberti Sándor és Dénes Valéria művészházaspár munkásságát bemutató tárlat a Magyar Nemzeti Galéria és a Müpa együttműködésében valósult meg a fesztivál keretei között – mondta el Závogyán Magdolna, hozzátéve, hogy a képzőművészet rajongói számára a Galéria, a Ludwig Múzeum és a Néprajzi Múzeum egyaránt izgalmas és különleges programokkal járul hozzá a Liszt Ünnephez.

A művész házaspár szétválaszthatatlan életművének átfogó és teljes körű bemutatása kulturális és történelmi adósságot törleszt – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy a most nyíló tárlat ismételt bizonyítéka annak, hogy a Magyar Nemzeti Galéria büszkén viselt felelősséggel és szakmai elhivatottsággal erősíti meg értékőrző és értékteremtő küldetését.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója kiemelte: a fesztivál egyik küldetése, hogy a 19. század nemzetközi hírű komponistájának a művészeti ágakat egymással összekapcsoló szellemiségét, munkáját, gondolkodását átemelje a mai korba. Ezért a fesztivál kínálatában az előadóművészeti produkciók mellett idén is helyet kapnak irodalmi és képzőművészeti rendezvények is. Hozzáfűzte: műfaj- és helyszínkínálat tekintetében egyaránt az összművészetiségre törekszenek.

Petrányi Zsolt, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese elmondta, a múzeum fontos küldetésének tekinti, hogy jól ismert művészek életművét a korábbiaktól eltérő megvilágításban tárja a nézők elé, valamint bemutassa kevésbé ismert magyar művészek munkásságát is.

Kiemelte, hogy a mostani kiállítás által egy olyan kutatást is megismerhetnek a látogatók, amely egy személyes, családi összefüggésrendszeren keresztül mutat be két művészi életpályát. Hozzátette: ez a kiállítás lehetőséget ad arra, hogy a művészet születésének mechanizmusain keresztül nyerhessenek a látogatók bepillantást abba, hogy különböző művészeti hatások hogyan módosítják egy festő házaspár alkotói módszereit, és hogyan teszik őket még bátrabbá művészetükben.

A Galimberti házaspár a 20. századi modern magyar festészet meghatározó szereplője volt, ígéretes pályájukat tragikus haláluk a nemzetközi siker kapujában törte derékba – emelte ki Barki Gergely művészettörténész, a tárlat kurátora.

A csütörtöktől látogatható tárlat Luigi Galimberti, a festő édesapja, Lanov Mária, a művész első felesége, de főként Galimberti Sándor és második felesége, Dénes Valéria képeire fókuszál.

A kiállításon összesen 85 festmény és grafika, valamint számos dokumentum látható. Galimbertiékkel kapcsolatban alig maradt dokumentumanyag az utókorra, azonban a tárlat a fellelhető archív anyagok legjelentősebb darabjait a látogatók elé tárja.

Ezek közül a kutatás szempontjából legfontosabb források a Dénes Valéria által írott levelek, amelyeket most első alkalommal publikálnak a kiállítás rendezői teljes terjedelmükben a magyar és angol nyelven is megjelenő, csaknem négyszáz oldalas katalógusban, amely egyben az első jelentős Galimberti Sándor- és Dénes Valéria-monográfiának is tekinthető. A január 26-ig látogatható tárlaton szereplő műtárgyak nagy része közgyűjteményekből érkezett, amit jelentős magángyűjteményi anyag egészít ki.

Elolvasom a cikket