A robbanások előtt amerikai hadihajók voltak az Északi Áramlat elleni támadás helyszínén?

Az orosz gáz Németországba és Európa többi részébe történő szállítására épült létfontosságú energetikai infrastruktúra 2022 szeptemberében víz alatti robbanások következtében megrongálódott.

A Politiken cikke szeptember 26-án jelent meg, de nagyrészt észrevétlenül maradt. Kedden azonban újra felbukkant az X-en (korábban Twitter), és állításait Glenn Greenwald és más neves független újságírók is újra megosztották.

A cikk szerint az amerikai hadihajók a dán Bornholm szigetétől keletre lévő térségben úgy tevékenykedtek, hogy a jeladójukat kikapcsolták.

A lap megszólaltatta John Anker Nielsent, a Bornholm közelében fekvő dániai Christianso kikötőjének kikötőmesterét. Elmondta, hogy úgy döntött, megosztja a 2022. szeptemberi események részleteit, annak ellenére, hogy kezdetben „nem volt szabad semmit sem mondani” róluk.

Nielsen szerint négy-öt nappal az Északi Áramlat robbanásai előtt mentőakciót indított a térségben, miután kikapcsolt jeladókkal rendelkező hajókat észlelt, és vészhelyzetet feltételezett.

Amikor azonban a dán mentők megközelítették a helyszínt, látták, hogy a szóban forgó hajók az amerikai haditengerészet hajói voltak – mondta Nielsen.

A haditengerészeti parancsnokság ekkor azt mondta Nielsennek és kollégáinak, hogy forduljanak vissza – emlékezett vissza a kikötőparancsnok.

Elolvasom a cikket