Diéta ősszel

A kemény munkával elért nyári forma megtartása ősszel és télen elsőre ijesztő kihívásnak tűnhet, hiszen jól tudjuk, hogy a két hidegebb évszak a tartalmas, laktató ételek időszaka.

Ráadásul a rendszeres mozgást is nehezebb beiktatni, legalábbis a szabadban biztosan, mert a hűvös idő, a gyakori eső és a korai sötétedés megnehezíti a dolgunkat. Arról nem is beszélve, hogy a napsütés csökkenése miatti D-vitamin-veszteség enyhén lehangolttá is tehet bennünket, amely miatt könnyen elveszíthetjük a motivációnkat.

De másképp is tekinthetünk erre az időszakra. Az ősz a megújulás szimbóluma, és ez az évszak is tökéletes arra, hogy friss, szezonális alapanyagokkal gazdagítsuk étrendünket. A tápláló ételek nemcsak finomak, de segítségükkel felkészíthetjük immunrendszerünket a hidegebb hónapokra amellett, hogy a súlyunkat is kordában tartjuk.

Régen teljesen természetes volt, hogy az emberek azt ették, ami az adott évszakban megtermett. Manapság, amikor a boltok polcain mindig minden elérhető, nehéznek tűnhet lemondani a kedvenc nyári zöldségeinkről. Pedig a távoli országokból importált, mesterségesen érlelt alapanyagok íze meg sem közelíti a szezon friss zöldségeinek és gyümölcseinek zamatát. A vitamin- és ásványianyag-raktárainkat is a helyi, friss élelmiszerekkel tudjuk igazán feltölteni, ezért mindenkit arra bíztatunk, hogy ezeket részesítse előnyben.

Akkor is ezek az élelmiszerek legyenek túlsúlyban az étrendünkben, ha a súlymegtartás vagy -csökkentés a célunk, hiszen abban is hatásos segítséget nyújthatnak. Az alábbi kilenc zöldség és gyümölcs nem hiányozhat a kiegyensúlyozott őszi diétából.

Alacsony szénhidráttartalmú zöldség, amelyben sok fehérje és rost található. Remek helyettesítője például a rizsnek.

Alacsony kalóriatartalma és glikémiás indexe, valamint bőséges rosttartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztani a kelbimbót.

  • Gránátalma

Kiváló kálium- és rostforrás, és tele van antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a gyulladásokat a szervezetben.

  • Sütőtök

Alacsony kalóriatartalmú, rostban viszont gazdag zöldség. Számtalan módon felhasználhatjuk, remek ebéd vagy vacsora lehet belőle.

Az alacsony kalóriatartalmú, növényi fehérjében és rostban viszont gazdag brokkolit rengetegféleképpen elkészíthetjük, képtelenség megunni.

  • Spagettitök

A-, C- és K-vitaminban gazdag zöldség, amely remek helyettesítője lehet a tésztának, de sütve és levesként is isteni.

Rengeteg C-vitamint tartalmaznak, és erős antioxidánsok, ezáltal hozzájárulnak az általános egészség megtartásához. Nassolnivalóként beiktathatók a diétás étrendbe is.

Rostban és vitaminokban gazdag őszi gyümölcs, amely feltölt energiával. Flavonoidokban is bővelkedik, amelyek segítik a fogyást.

Rostban és flavonoidokban gazdag, segíti a fogyást. Egy közepes gyümölcs fedezi a napi rostbevitel csaknem egynegyedét.

Elolvasom a cikket