Egy amerikai tábornok javasolta a cirkálórakéták átadását Ukrajnának

Cavoli, aki az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának (EUCOM) vezetője és a NATO egyik magas rangú parancsnoka, kulcsszerepet játszik a Kijev támogatására irányuló nyugati katonai erőfeszítések koordinálásában.

A CNN szerint felvázolta azokat a katonai képességeket, amelyekből Ukrajna profitálhatna, ha az Egyesült Államok szállítaná őket, annak a titkos stratégiának a részeként, amelyet Joe Biden amerikai elnök kormánya szeptemberben mutatott be a kongresszusnak.

Ezek a képességek a jelentések szerint magukban foglalják az AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) rakétákat. A Lockheed Martin által tervezett fegyverek működési hatótávolsága 370 km, és számos amerikai gyártmányú platformon bevethetők, beleértve az F-16-os vadászgépeket, amelyekkel a kijevi kormány már rendelkezik.

Az ukrán hadsereg hasonló, nagyobb, 550 kilométeres hatótávolságú képességgel rendelkezik a brit-francia Storm Shadow/SCALP rakéták formájában, amelyeket szovjet korabeli katonai repülőgépekről lőnek ki.

Egy másik képesség, amelyet Cavoli állítólag említett, a Link 16, a NATO-tagok által használt katonai taktikai adatmegosztó rendszer.

Kijev már régóta kérte a JASSM-eket és a Link 16 rendszereket, bár az USA vonakodott megosztani ezeket a képességeket – jelentette a CNN. Meg nem nevezett források azt mondták a hírcsatornának, hogy az amerikai kormány aggódik amiatt, hogy Oroszország titkos katonai technológiát tanulmányozhatna, ha Kijevnek engedélyeznék a működtetést.

A jelentés az ukrán védelmi kapcsolattartó csoport e heti ülése előtt érkezett, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán vezető „történelmi jelentőségűnek” nevezett. A nyugati vezetésű testület rendszeresen összeül, hogy megvitassa a Kijevnek nyújtott katonai támogatást.

A múlt hónapban Zelenszkij az Egyesült Államokba utazott, hogy népszerűsítse „győzelmi tervét”, amely állítólag folyamatos nyugati segítséget, nyugati nagy hatótávolságú fegyverekkel mélyen Oroszországon belül végrehajtott támadásokat és más intézkedéseket követel, amelyek a kritikusok szerint inkább egy „kívánságlistának” felelnek meg.

Egy hétfői rendszeres jelentés Zelenszkij a saját tervét folyamatban lévő munkának nevezte, amelyet akkor véglegesítenek, „amikor már teljesen megértettük partnereink összes álláspontját és az Ukrajna számára kínálkozó valós lehetőségeket”. Felszólította a támogatókat, hogy „határozzák meg, hogyan képzelik el ennek a háborúnak a végét” és Ukrajna jövőbeni helyét a világban.

A CNN arról számolt be, hogy Biden stratégiája „a győzelmet csak az ukrán szuverenitás és önrendelkezés homályos fogalmaiban határozta meg”.

Elolvasom a cikket