Egy pohár víz reggel éhgyomorra mindent megváltoztathat

Miért kell vizet inni ébredés után?

Dr. Emily Leeming, a Genius Gut szerzője felvázolta, milyen előnyökkel jár, ha minden reggel 500 ml (vagy két pohár) vizet iszik. Hivatkozva egy tanulmányra, amelyben a kutatók a résztvevők hangulatát, energiáját és memóriáját elemezték a reggeli vízivás után, Dr. Leeming kiemelte, hogy a reggeli rutin során vizet – vagy más folyadékot – igyunk, amely ingyenes és egyszerű módja annak, hogy több szinttel javítsa a közérzetünket.

A 2020-ban az International Journal of Environmental Research and Public Health folyóiratban megjelent tanulmány a vízpótlás kognitív teljesítményre és hangulatra gyakorolt ​​hatását kívánta megvizsgálni azáltal, hogy a résztvevőket (akik fiatal felnőttek) egy éjszakán át, 12 órán át dehidratálták. Reggel 8-kor felébredve a résztvevők különböző mennyiségű vizet ittak, majd tesztelték őket.

Az eredmények azt mutatták, hogy 200 ml víz – egyetlen pohár – elfogyasztása elegendő volt a szomjúság, a düh, a fáradtság és a rossz hangulat csökkentéséhez. Ha megiszik két pohár vizet, ezzel segíti a munkamemória fejlesztését is. „Ez az a fajta, amelyet a döntéshozatalhoz, a problémamegoldáshoz és a koncentráltság megőrzéséhez használ” – teszi hozzá Dr. Leeming. „Azok, akik egyáltalán nem ittak vizet, szomjasak, fáradtak és rosszkedvűek voltak.”

Mivel a víz „az emberi test egyik alapeleme, testtömegünk 60-70 százalékát teszi ki, minden rendszer és anyagcsere-tevékenység szempontjából kulcsfontosságú” – mutat rá Jianfen Zhang, a tanulmány egyik szerzője. A nyolc óra alvás utáni megfelelő hidratáció biztosítása lényegében azt jelenti, hogy sejtjeink számára megadjuk azt, amire szükségük van a hatékony működéshez.

Tippek a folyadékpótláshoz

„Javaslom, hogy tartson egy kancsó vizet egy pohárral az ágya mellett, vagy igyon fogmosás előtt és után” – mondja Dr. Leeming, hozzátéve, hogy a hozzáadott cukor és szirupok nélküli tea és kávé is hidratálásnak számít.

Elolvasom a cikket