Egyre több fiatal lesz rákos beteg szerte a világon

Az elmúlt tíz évben a 25–49 évesek körében a vastagbélrák aránya 24 különböző országban nőtt, köztük az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Ausztráliában, Kanadában, Norvégiában és Argentínában. Az Amerikai Rákellenes Társaság (ACS) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségének kutatói ötven ország adatait vizsgálták a tendencia megértése érdekében. Ezen országok közül 14-ben az emelkedő tendencia csak a fiatalabb felnőtteknél volt megfigyelhető, az idősebb felnőttek aránya stabil maradt – számolt be a Tények.

Az rákszakértők is megdöbbenve tapasztalják, hogy az olyan betegségek, mint pl. a hasnyálmirigyrák, ma már nem csak a nyugdíjas korosztálynál jellemzők.

Nem ritka, hogy negyven év alattiakat látok hasnyálmirigyrákkal. Szinte minden héten előfordul, ami ijesztő. Ezek az emberek az életük virágkorában vannak, akik családot alapítanak, és akiknek mindenük megvan, amiért élniük kell. A társadalomra gyakorolt hatásai mélyrehatók

– számolt be Eileen O’Reilly, a New York-i Memorial Sloan Kettering Rákközpont gyomor-bélrendszeri onkológusa a BBC-nek. Ráadásul egyre több betegnél nincs genetikai hajlam, ellenben a húszas–harmincas–negyvenes korosztályban megjelenő daganatok sokkal agresszívabbak az idősebbeket érintőknél.

Az okok között lehet az, hogy az emberek általános alvásideje az évek során egyre inkább csökkent, egy 2021-es tanulmány ugyanis összefüggést talált a rossz alvásminőség és a rák magasabb kockázata között.

Ráadásul ezen a mesterséges fény sem sokat segít, ami esténként a telefonunkból vagy akár a táblagépünkből árad, ugyanis ez megzavarja a szervezet biológiai óráját, amely pedig összefüggésbe hozható többféle daganatos megbetegedéssel is.

Emellett több kutató is felvetette, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekben található bizonyos összetevők szerepet játszhatnak a vastagbélben a gyulladás és a DNS-károsodás kialakulásában, az élelmiszer-színezékektől az emulgeálószerekig, bár a mikroműanyagokhoz hasonlóan a bizonyítékok még mindig viszonylag korlátozottak – írja a portál.

Frank Frizelle, az új-zélandi Christchurch kórház kolorektális sebésze szerint műanyag részecskéknek a jelenléte megzavarhatja a vastagbél nyálkarétegét, későbbi vastagbélrákot okozva ezzel.

Elolvasom a cikket