Ennek az édességnek a napi fogyasztása ötven százalékkal csökkenti a koleszterinszintet és a stroke okozta kockázatot

Sokan tudnak az édességek, köztük a csokoládé túlzott fogyasztásának ártalmairól. De egy kis mennyiségű étcsokoládé már teljesen más tészta. Az Edition Inc azt írja, hogy különböző tanulmányok bizonyítják az étcsokoládé jótékony hatásait.

A The Journal of Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint napi kis mennyiségű étcsokoládé fogyasztása csökkentheti az LDL-koleszterinszintet. Az Amerikai Neurológiai Akadémia éves ülésén közzétett tanulmány szerint az étcsokoládé fogyasztása közel ötven százalékkal csökkentette a stroke okozta halálozás kockázatát. Az Appetite című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a hetente legalább egyszer fogyasztott étcsokoládé javíthatja a memóriát, a gondolkodást és a kognitív funkciókat.

Emellett a Depression and Anxiety című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy az étcsokoládé fogyasztása boldogabbá teszi az embereket. Az étcsokoládé olyan pszichoaktív összetevőket tartalmaz, mint a feniletilamin – egy érzelmi állapotot szabályozó neuromodulátor –, amely javítja a hangulatot.

A Nutrients című folyóiratban közzétett több mint harminc tanulmány áttekintése megállapította, hogy azok az emberek, akik naponta kis mennyiségű étcsokoládét fogyasztottak, az LDL-koleszterin, a vérnyomás és a vércukorszint csökkentésével csökkentették a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A résztvevők testsúlyára, testzsírszázalékára vagy derékkörfogatára nem volt hatás.

A hangulat javítását célzó vizsgálatban elég volt napi fél uncia csokoládé elfogyasztása, ami körülbelül 14-15 grammot jelent. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére összpontosító vizsgálatban 0,7-1,5 uncia volt elegendő, ami legfeljebb 45 gramm.

Bár egyes étcsokoládéfajták mindössze 40 százalék kakaószárazanyagot tartalmaznak, a vizsgálatok szerint a legalább 60 százalék kakaószárazanyagot tartalmazó étcsokoládé a legelőnyösebb; a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos vizsgálatban a résztvevők 70 százalékos étcsokoládét fogyasztottak.

Elolvasom a cikket