Erdélyi turnén a Maladype Színház nagy sikerű Pénelopeia-előadása

A társulat október 17-én Csíkszeredában, 18-án Marosvásárhelyen, 19-én Kolozsváron lép fel. Homérosz Odüsszeia című eposzának Margaret Atwood általi sajátos mítoszadaptációját Bajkó Edina, Orbán Nelli és Varga Gabriella főszereplésével állította színpadra Balázs Zoltán rendező.

Balázs Zoltán legújabb rendezése Odüsszeusz sokat tűrt, bátor és találékony feleségének személyes szemszögéből meséli újra az ismert ókori történetet, felerősítve a mítosz női aspektusait.

A változatos színházi műfajokban kiteljesedő összművészeti előadás érzékenyen integrálja sokrétű szövetébe az Odüsszeusz és a fia, Télemakhosz által felakasztatott tizenkét szolgálólány titkokkal és ellentmondásokkal teli történetét, valamint megöletésük erkölcsi vetületeit.

A rendhagyó dramaturgiára épülő rendezői koncepció a sajátos tartalmi-formai egységek, valamint a kivételes kombinációban megfogalmazódó verbális, akusztikus és vizuális ingerek által teremti meg a színésznők virtuóz jelenlétére épülő előadás egyedi rendszerét.

A Maladype Színház, a Harmadik Hely és a Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztivál együttműködésében 2024 nyarán megvalósult magyarországi ősbemutató a 2005-ös azonos című regénybestseller (fordító: Géher István) sajátos színpadi feldolgozása.

A sok szálon futó mű Pénelopé történetének modern kori visszhangja és tükröződése, drámai szerkezetbe átültetve; a szolgálólányok életét követelő kegyetlen gyilkosság miatt érzett fájdalom és bűntudat kivetülése. Varga Gabriellát a Hádész fogságában őrlődő feleség tragikus sorsának hiteles megformálásáért idén Őze Lajos-díjjal ismerték el.

Elolvasom a cikket