Ha ezeket az italokat fogyasztja, az agyvérzést kockáztatja

A Galway Egyetem, a kanadai McMaster Egyetemmel és stroke-kutatók nemzetközi hálózata együttműködésével vezetett új globális kutatások megállapították, hogy a szénsavas üdítők vagy gyümölcslevek rendszeres fogyasztása összefügg a stroke magasabb kockázatával. A kutatás azt is megállapította, hogy a napi négy csészénél több kávé fogyasztása szintén növeli az agyvérzés kockázatát.

Az eredmények az INTERSTROKE kutatási projekt két elemzéséből származnak, amelyeket már közzétettek: a szénsavas üdítők, a gyümölcslevek/italok és a víz hatásairól a Journal of Stroke című folyóiratban, a teával és a kávéval kapcsolatos eredményekről pedig az International Journal of Stroke című folyóiratban számoltak be.

A kutatás 27 országban közel 27 ezer ember bevonásával zajlik, köztük közel 13 500 olyan emberrel, aki először szenvedett stroke-ot

A tanulmányban, amely a szénsavas üdítőitalok és gyümölcslevek fogyasztására összpontosított, a következő megállapításokat tették:

  • A szénsavas italok, beleértve a cukorral édesített és a mesterségesen édesített, például diétás vagy nulla cukortartalmú italokat is, 22 százalékkal nagyobb eséllyel járnak együtt a stroke kialakulásával, és a kockázat jelentősen megnő, ha naponta kettőt vagy többet iszunk ezekből az italokból.
  • A szénsavas üdítőitalok és a stroke esélye közötti kapcsolat Kelet- és Közép-Európában, a Közel-Keleten, Afrikában és Dél-Amerikában volt a legnagyobb.
  • A kutatás megállapította, hogy sok gyümölcslé néven forgalmazott termék sűrítményből készül, és hozzáadott cukrot és tartósítószert tartalmaz, ami ellensúlyozhatja a friss gyümölcsökkel általában összefüggésbe hozott előnyöket, és valójában növeli a stroke kockázatát.
  • A gyümölcsléitalok a vérzés (koponyaűri vérzés) miatti stroke esélyének 37 százalékos növekedésével hozhatók összefüggésbe. Napi két ilyen ital fogyasztása esetén a kockázat megháromszorozódik.
  • A nőknél a gyümölcslevekkel/italokkal összefüggő vérzés (koponyaűri vérzés) okozta stroke esélye növekedett mega legnagyobb mértékben.
  • A napi több mint hét csésze víz fogyasztása összefüggésbe hozható a vérrög okozta stroke esélyének csökkenésével.

Andrew Smyth professzor, a Galwayi Egyetem klinikai epidemiológia professzora és a Galway Egyetemi Kórházak szakorvosa elmondta: „Nem minden gyümölcsital egyforma,

a frissen facsart gyümölcslevek valószínűleg előnyösek, de a sok hozzáadott cukrot és tartósítószert tartalmazó, sűrítményből készült gyümölcsitalok károsak lehetnek.

Kutatásunk azt is kimutatta, hogy a stroke esélye annál nagyobb, minél gyakrabban fogyaszt valaki szénsavas üdítőket”.

Ezzel párhuzamosan készült egy másik tanulmány is, amely az emberek kávé- és teafogyasztására összpontosított, és a következő megállapításokra jutott:

  • a napi négy csészénél több kávé fogyasztása 37 százalékkal növelte a stroke esélyét, de alacsonyabb fogyasztás esetén nem volt összefüggés a stroke kockázatával;
  • a tea fogyasztása 18-20 százalékkal csökkentette a stroke esélyét;
  • napi 3-4 csésze fekete tea fogyasztása — beleértve a reggeli és az Earl Grey teákat, de a zöld teát vagy a gyógyteákat nem — 29 százalékkal alacsonyabb stroke esélyével járt együtt;
  • napi 3-4 csésze zöld tea fogyasztása 27 százalékkal csökkentette a stroke kialakulásának esélyét;
  • a tej hozzáadása csökkentheti vagy blokkolhatja a teában található antioxidánsok jótékony hatását. A teafogyasztás által okozott stroke-csökkenés esélye elveszett azoknál, akik tejet adtak a teájukhoz;
  • az eredmények között jelentős földrajzi különbségek mutatkoztak: Kínában és Dél-Amerikában a tea alacsonyabb, Dél-Ázsiában viszont magasabb eséllyel jár a stroke kialakulásának esélyével.

Elolvasom a cikket