Ifjú huszár program indult Hódmezővásárhelyen

MH/ MTI
2024. október 9. szerda. 23:09

A politikus az oktatási program indulása alkalmából rendezett sajtónapon a magyar lovas katonai hagyományok közül az 1688-ban alapított Nádasdy-huszárezredet emelte ki, amely a Magyar Honvédség legrégebben létrehozott reguláris ezrede.

Hozzátette: a 20. század lelket romboló méltatlan évtizedei után 2020-ban jött létre újra a honvédség keretei között a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály.

A helyettes államtitkár idézte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert, aki a Nádasdy-huszárok napokban rendezett alegységzászló átadó ünnepségen úgy fogalmazott, „a huszárságnak úgy van értelme, ha az ma is valódi, harcoló, műveleti értékkel bíró egységként része a honvédségnek. Vagyis szükség van egy olyan NATO-kompatibilis, felderítő osztályra, amely jellegében és szellemében a magyar huszárhagyományokat képviseli”. Ezért létrejön a legmodernebb eszközökkel, Gidrán és Lynx harcjárművekkel felszerelt huszárosztály, amely a Nádasdy-huszárezred része lesz – közölte Czermann János.

A Nádasdy-huszárezred ugyanis nem csupán katonák és lovak számon tartott egysége, hanem katonanemzetünk dicső szellemi öröksége, amelyet nemcsak ápolni és őrizni, hanem felvállalni és megélni is szükséges – hangsúlyozta a politikus.

Az Ifjú huszár programmal a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Hódmezővásárhelyen új szolgáltatással bővült. A növendékek a Honvédelmi Minisztérium finanszírozásában térítésmentesen sajátíthatják el a lovastudást, a lóápolást, megismerhetik a huszár-, csapathagyományokat – tudatta a helyettes államtitkár.

Varga István ezredes, a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály parancsnoka hangsúlyozta, Hódmezővásárhelynek fontos helye van a huszárhagyományokban, a helyőrségben 1885 szeptemberétől állomásozott huszárszázad, és a város híres a lótenyésztéséről is.

A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium hódmezővásárhelyi növendékei számára önkéntesen, szakkör jelleggel érhető el az Ifjú huszár program.

A lehetőséget a jövőben a középiskola többi telephelyének növendékei számára is szeretnék elérhetővé tenni, és a képzést Budapesten és Kiskunhalason is elindítanák – tudatta az ezredes.

A parancsnok bízik benne, a képzésen részt vevő növendékek közül sokan a huszárosztály tagjaként kezdik el vagy folytatják majd katonai pályafutásukat.

Elolvasom a cikket