Irán az atomsorompó-szerződésből való kilépéssel fenyegetőzött

Az iráni hatóságok fontolgatják, hogy kilépnek a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződésből, mivel Izrael várhatóan csapást mér majd rájuk – mondta Alaeddin Boroujerdi, a parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának tagja a RIA Novosztyinak, számol be a news.ru.

Alaeddin Boroujerdi elmondása szerint jelenleg komoly vita folyik erről a kérdésről a mádzsliszban. „A nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződésből való kilépés lehetőségének megvitatása valóban komoly vita a parlamentben. A képviselők komolyan fontolgatják egy ilyen döntés meghozatalát” – mondta Boroujerdi, hangsúlyozva, hogy az ilyen viták nem feltétlenül jelentik Teherán atomfegyverek kifejlesztését.

Korábban egy 39 iráni parlamenti képviselőből álló csoport felszólította a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácsot, hogy engedélyezze a nukleáris fegyverek létrehozását. Kérésüket Izrael fenyegetéseivel indokolták. Megjegyezték, hogy az ország védelmi doktrínája tiltja a nukleáris fegyverek létrehozását, de a képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy a tilalom felülvizsgálható.

Ezt megelőzően az amerikai Központi Parancsnokság volt parancsnoka, Kenneth McKenzie tábornok azt mondta, hogy Irán át akar lépni a „nukleáris Rubiconon”, hogy tárgyalások esetén nyomást gyakoroljon az Egyesült Államokra. Szerinte Washington mindent meg fog tenni, hogy ezt megakadályozza.

Ezt megelőzően Yoav Galant izraeli védelmi miniszter nem zárta ki az iráni nukleáris infrastruktúrára mért csapások lehetőségét. Elmondása szerint Izrael szorosan összehangolja akcióit az Egyesült Államokkal, de szükség esetén saját, független döntéseket hoz a megtorlás módjáról. Washington a maga részéről világossá tette, hogy ellenzi az iráni nukleáris infrastruktúrára mért csapásokat.

Elolvasom a cikket