Kiderülhetett, ki a hírhedt zodiákus gyilkos

A zodiákus gyilkos Észak-Karolinában tevékenykedett a ’60-as, ’70-es években. Fiatal lányokat, párokat vagy egyedül lévő férfiakat gyilkolt késsel vagy fegyverrel. Erőszakot sosem követett el rajtuk, állítása szerint összesen 37 gyilkosságot követett el. A gyilkos azzal érdemelte ki a becenevet, hogy több levelet is küldött a rendőrségnek és a napilapoknak, amelyekben zodiákusként hivatkozott magára.

A Thomas Colbert újságíró által vezetett Case Breakers nevű nyomozócsoport – ami rendőrökből, törvényszéki elemzőkből és nyugalmazott katonai nyomozókból áll – azt állította, hogy bizonyíték van arra, hogy Gary Francis Poste egykori amerikai légierős áll kapcsolatban a hírhedt gyilkosságsorozattal. A csapat elárulta, hogy a 2018 augusztusában elhunyt Poste „2016 óta titokban gyanúsítottként szerepelt a központ számítógépén”. A csoport azt állítja, hogy Poste „részleges DNS-ét” biztonságba helyezték a szövetségi laboratóriumban, vagyis lehetséges további vizsgálatok elvégzése, hogy bizonyítsák a feltételezésüket.

Ki volt Gary Francis Poste?

Gary Francis Poste (1937-2018) a légierő veteránja és szobafestő volt, aki a kaliforniai Grovelandben élt. Poste-t 2016-ban tartóztatták le családon belüli erőszak vádjával, és 2018-ban 80 éves korában meghalt.

Mit tett a zodiákus gyilkos?

Legalább öt gyilkosságot tulajdonítanak a zodiákus gyilkosnak, de saját bevallása szerint ő sokkal többet követett el. Azt állította, azért gyilkol embereket, hogy a paradicsomban legyenek szolgálói. A zodiákus gyilkos azzal tudott médiafelhajtást generálni, hogy nyugtalanító, titkosírással írt leveleket küldött helyi újságoknak, köztük a San Francisco Chronicle-nek. Négy üzenetéből kettőt sikerült megfejteni. Az 1969. júliusi „408-as kódot” nem sokkal a közzététele után, míg az 1969. novemberi „340-es kódot” 2020-ban egy amatőr kódfejtőkből álló csoport fejtette meg, és az FBI is megerősítette. Az, hogy a további két üzenetben mi áll, továbbra is rejtély.

Elolvasom a cikket