Spanyolország sietteti az uniós menekültügy paktumot

MH/ MTI
2024. október 9. szerda. 20:44

Pedro Sánchez elmondta: el akarják érni, hogy a megállapodásban szereplő intézkedések, amelyek a határellenőrzésre és a menedékkérők elosztására vonatkoznak, már jövő nyáron hatályba lépjenek a tervezett 2026-os időponttal szemben.

Hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Európa hatékonyan vegyen részt a földközi-tengeri országokba érkező migrációs áramlások kezelésében.

A miniszterelnök az ellenzék kérésére adott számot a kormány migrációs politikájáról a törvényhozásban, miután idén január és szeptember között több mint 42 ezren érkeztek illegálisan a dél-európai országba, 60 százalékkal többen, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Kilenc hónap alatt több mint 30 ezren a Kanári-szigeteken értek partot csónakokkal Afrika nyugati partjai felől, ami 16 ezerrel több embert jelent mint a múlt évben. Sánchez felszólalásában a szabályozott és rendezett migráció mellett érvelt, mint a „legjobb eszközt” az embercsempész bandák elleni küzdelemben.

A kormány bevándorlási politikáját felelősnek és humanitáriusnak nevezte, a migráció jelenségét pedig sokszínűnek, amelynek 94 százalékát Spanyolországban a jogszerűen érkező bevándorlók jelentik.

Kiemelte a megfelelő integráció fontosságát, amelynek érdekében a jövő hónapban új nemzeti integrációs és kultúrák közötti együttélési tervet mutat be a kormány, mindezt azzal a céllal, hogy elkerüljék „a más országok által elkövetett hibákat”. Emellett megkönnyítik a diplomák és tudományos fokozatok elismerésének folyamatát azoknak, akik Spanyolországban szeretnének dolgozni, továbbá új munkaerő-migrációs programot indítanak a más országokból történő munkaerő-felvétel megkönnyítésére – sorolta.

A spanyol kormányfő beszélt arról, hogy Spanyolországnak is meg kell küzdenie azokkal a demográfiai kihívásokkal, amelyekkel a fejlett országok szembesülnek. „Ha nem teszünk semmit a következő 25 évben, négymillióval kevesebb lesz a munkaképes korú ember” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy mindez ellen két eszköz létezik: a születés és a migráció.

„Spanyolországnak választania kell, hogy nyitott és virágzó ország akar lenni, vagy zárt és szegény – fogalmazott. Sánchez felszólalt a bevándorlást övező hamis hírek ellen, cáfolva, hogy a bűnözési ráta magasabb lenne ebben a társadalmi csoportban. – Ugyanolyanok mint mi, nem jobbak, nem rosszabbak” – fűzte hozzá.

A miniszterelnök élesen bírálta a parlament jobboldali pártjait, akik szavai szerint szörnyet kreálnak a migrációból, és a társadalom riogatásával próbálják leplezni politikai programjuk hiányát.

Alberto Núnez Feijóo, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke hamis adatok közlésével, és tétlenséggel vádolta a kormányt, hogy magára hagyta a Kanári-szigeteket ebben a migrációs válságban. „Nincs embertelenebb bevándorlási politika a nem létezőnél, minden hajó, amely életeket veszélyeztetve Spanyolországba indul, a kormány kudarca” – jelentette ki.

Santiago Abascal, a Vox párt elnöke a spanyol kormányfőt nevezte meg a kialakult katasztrofális helyzet felelőseként, aki szavai szerint együttműködik az iszlamistákkal és az embercsempész maffiákkal. Mint mondta, Sánchez hivatalba lépése óta a „migrációs invázió” felgyorsult, miközben a fiatal spanyol munkaerőnek el kell hagynia hazáját, mert nem tud megélni.

Elolvasom a cikket