Sztárok vallanak az alkoholhoz fűződő viszonyukról

A közelgő bemutató kapcsán Tilla saját közösségi média csatornáin rövid videósorozatot indított, amelyben hazai sztárokat, közéleti személyiségeket kérdezett az alkoholhoz fűződő viszonyukról. A videókat az És mi van Tomival? social oldalain is lehet követni.

Az első videóban Stohl Andrásszínész beszél arról, hogyan használta az alkoholt feszültséglevezetésre: „Szinte minden este játszom. Előadások után, amikor az ember hazamegy, kitölt magának egy vagy két pohár bort. Ez így volt elég sokáig, de a családtagjaim kérték, hogy ne csináljam. Ne legyen az, hogy mindennap ezzel vezetem le a feszültséget. Most három hete, a család hatására gyakorlatilag tiszta vagyok.”

Az elkövetkező hetekben többek között Ördög Nóra, Mucsi Zoltán, Bödőcs Tibor, Hajós András, Papp Szabi, Beton.Hofi, Bérczesi Róbert, Pándi Balázs és Liptai Claudiaoszt majd meg részleteket saját, alkoholhoz fűződő ellentmondásos viszonyáról.

Az És mi van Tomival? két főszereplője Sanyi (Thuróczy Szabolcs) bábművész és alkoholbeteg, és Pali (Polgár Tamás) liftszerelő és alkoholbeteg. Együtt keresik a haverjukat, Tomit, aki már több anonim alkoholista gyűlést kihagyott. Próbálnak józanok maradni, ami nem könnyű egy olyan országban, ahol az ivászat széles körben elfogadott napi gyakorlat.

Sanyit öt éve a függősége miatt hagyta el a felesége és a lánya, azóta új életet kezdett és nem iszik, Palinak viszont elég egy kis lökés, hogy újra igyon. Tominak valószínűleg már ennyi se kell. A két barát Budapest utcáin versenyt fut az idővel, hogy megtalálják és megmentsék Tomit.

Objektum doboz

Az És mi van Tomival? kapcsán készült Mozinet Nagylátószög adásban Kovács Gellért Filmszerész ezúttal Zacher Gábor toxikológussal beszélgetett. Zacher évtizedek óta foglalkozik a függőségek kezelésével és megelőzésével, közérthető és szókimondó stílusa miatt népszerű szakértővé vált a nyilvánosság előtt.

A beszélgetés elején Zacher elmondja, kezdetben szkeptikus volt a film kapcsán, de amikor megtudta, hogy a szenvedélybetegségekkel több mint tíz éve foglalkozó Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus, adjunktus is részt vett íróként az alkotásban, megbizonyosodott róla, hogy a téma autentikusan kerül feldolgozásra.

A film szerinte hitelesen mutatja be az alkoholbetegek gyakran négy fal között kibontakozó tragikus sorsát, ami legtöbbször láthatatlan marad a külvilág számára.

„A film nagy erőssége, hogy bemutat nekünk egy olyan közösséget, amiről mindenki hallott már: az Anonim Alkoholistákat.

Ez egy olyan hihetetlenül komoly önsegélyező csoport, ahol nem ül bent szakember. Itt egymás példáján okulva, egymás életét próbálják támogatni.”

Zacher nagyra tartja az Anonim Alkoholisták közösségét, többek között azért, mert szakember jelenléte nélkül, a legkülönbözőbb társadalmi háttérből érkező alkoholbetegek egymást segítik át a leszokáshoz vezető úton. „Egy biztos, hogy abban a pillanatban, ha kimondjuk azt a mágikus mondatot, hogy bármikor abba tudom hagyni, az egyet jelent azzal, hogy függő vagyok.”

Objektum doboz

Till Attila új rendezése, az És mi van Tomival? az Oscar-díjas Saul fia producerei gyártásában, magánfinanszírozásból készült. A filmet a hazai mozikban a Mozinet forgalmazza, október 31-től látható országosan.

Elolvasom a cikket