Zelenszkij: 2025-ig be kell fejezni a katonai konfliktust

„Októberben, novemberben és decemberben reális esélyünk van arra, hogy a helyzetet a béke és a tartós stabilitás felé mozdítsuk el. A harctéren kialakult helyzet lehetőséget teremt arra, hogy ezt a döntést meghozzuk – a döntő lépések melletti döntést a befejezés érdekében. Legkésőbb 2025-ig” – mutatott rá Zelenszkij.

Az ukrán elnök hozzátette, hogy Kijev novemberig kidolgoz egy olyan dokumentumot, amely hozzájárulhat a konfliktus befejezéséhez. Zelenszkij szerint a tervezetet egy újabb Ukrajnáról szóló konferencián fogják bemutatni. A politikus azonban nem pontosította, hogy hol és mikor kerülhet sor az eseményre.

Egy nappal korábban, október 8-án az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója, Darija Zarivnaja azt mondta, hogy a novemberi második „békecsúcs” elmarad. Elmondása szerint jelenleg tematikus megbeszélések folynak az egyes pontokról, amelyek egy jövőbeli „béketerv” alapját képezik majd.

Korábban a Bloomberg hírügynökség arról számolt be, hogy Kijev szövetségesei igyekeznek közelebb hozni a konfliktus megoldását. Újságírók szerint a Nyugat azt fontolgatja, hogy ennek érdekében közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordul.

Elolvasom a cikket