A lengyelek szerint Ukrajnának nincs esélye

A Közvélemény-kutató Központ (CBOS) csütörtökön tette közzé az ukrán-orosz háború lehetséges végéről szóló szeptemberi felmérés eredményeit, amelyben a válaszadók öt opció közül választhattak. A válaszadók 48 százaléka már nem ad esélyt Ukrajnának. A legtöbben (44 százalék) úgy vélik, hogy Kijevnek fel kell adnia területének egy részét. 4 százalék pedig azon a véleményen van, hogy Oroszország leigázza egész Ukrajnát.

A második legnépszerűbb válasz a „nehéz megmondani” volt. Ezt a CBOS szeptemberi felmérésében a válaszadók 27 százaléka jelölte meg.

Már csak 25 százalék hisz az ukrán sikerben a fronton

A válaszadók 25 százaléka hisz az ukrán sikerben a fronton. 19 százalékuk úgy véli, hogy Oroszország 2022 februárja óta elfoglalt területeiről visszavonul. Egy kisebbség (6 százalék) optimista réteg viszont reális esélyt lát a 2014 előtti helyzet visszaállítására.

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a lengyelek véleményét inkább az ukrán hadseregnek a front fő szakaszain hetek óta romló helyzetéről szóló jelentések befolyásolták, mint a kurszki offenzíváról szóló diadalmas beszámolók.” – értékelte a közvélemény-kutatás.

A CBOS rendszeresen végez hasonló felmérést. A legutóbbira 2023 novemberében került sor. Az eredmények összehasonlítása alapján megállapítható, hogy a lengyelek egyre kevésbé hisznek az ukrán győzelemben – írja a lengyel lap.

Elolvasom a cikket