A tej tulajdonságai, amelyeket minden idős embernek tudnia kell

Egyes orvosok azt állítják, hogy a tej hatalmas mennyiségű ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, míg mások úgy vélik, hogy rendkívül negatív hatással van az emésztőrendszerre. A PensNews megtudta, hogy milyen előnyei vannak a tejnek, és miért kell fogyasztaniuk az időseknek.

Nem titok, hogy a tej valóban hasznos anyagokkal gazdagodott, amelyek jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre, csökkentik a koleszterinszintet, erősítik az érrendszer falát és javítják a memóriát.

„Minden természetes tejtermék megfelelő kalciumot és D-vitamint tartalmaz, amelyek segítenek a csontok erősítésében és a csonttörések megelőzésében. Ez nagyon fontos, tekintve, hogy az életkor előrehaladtával az emberi mozgásszervi rendszer kezd meghibásodni. A csontok törékennyé válnak és az ízületek elvékonyodnak. Ezért az idősek töréseit rendkívül nehéz gyógyítani és formába hozni. A tejtermékek azonban éppen az ilyen sérülések gyógyulásában, az immunrendszer normál állapotban tartásában segítenek” – mondja Elena Fesenko sebész.

De nem minden szakember osztja ezt a véleményt, komolyan féltve a nyugdíjasok egészségét. Egyes orvosok azzal érvelnek, hogy az idősek számára a tejfogyasztás inkább csak árthat, minthogy valahogy segítene.

„Általában véve az ilyen félelmek nem alaptalanok, mert a tejet mindenkinek óvatosan kell fogyasztania. Ha például házi tejet vásárolunk, és vemhes állatból származó tejet fogyasztunk, az kellemetlen következményekkel járhat. Annak a ténynek köszönhetően, hogy az ilyen tej ösztrogént és progeszteront fog tartalmazni. Ezenkívül a laktóz, amelyet a természetes tej túlzott dózisban tartalmaz, hányingert, hányást, hasmenést okozhat, mivel ez a legerősebb allergén. Ez akkor fordul elő, ha valaki érzékeny a tejcukorra” – magyarázza a szakember.

Ha naponta és ellenőrizetlenül iszunk tejet, az súlyos egészségügyi problémákhoz, sőt, akár életveszélyes állapothoz is vezethet. A magas kalciumtartalom miatt az időskori folyamatok tovább tompulhatnak, és csökkent agyi aktivitáshoz vezethetnek. Emellett a túlzott tejfogyasztás érelmeszesedéshez és vesekőhöz vezethet.

„Az időseknek is szigorúan tilos hőkezeletlen tej fogyasztása. Ez azért szükséges, hogy kizárják a baktériumok és fertőzések szervezetbe jutásának lehetőségét, amelyekkel egy idős ember számára nehéz lesz küzdeni. Általában a hőkezelés nélküli tejtermékek nagyon veszélyesek” – figyelmeztet az orvos.

Az ilyen súlyos kockázatok ellenére az idősek számára a tej valóban nagyon hasznos, csak amikor az étrendbe beillesztjük, a termék megfelelő fogyasztásának néhány alapelvét kell követni, például csak olyan megbízható termelőktől vásároljunk tejet, akik a termék hőkezelését alkalmazzák.

„Az idősek számára a legjobb, ha felmelegített tejet fogyasztanak, mert a hűvös termék nehezebben emészthető. Ha a meleg tejhez egy teáskanál mézet adunk, az alvás egészséges és termékeny lesz. A minőségi termék az egészség és a hosszú élet kulcsa. Ne gondolja, hogy ha a termék hasznos, akkor mérhetetlen fogyasztásával erős és fiatal lesz. Ebben az esetben a természetes kalcium bevitele és felszívódása, mint már mondtam, onkológiához és fertőzésekhez vezethet” – mondja a sebész.

Elolvasom a cikket