Éles kritika érkezett Ukrajnába Amerikából

„Amikor Zelenszkij úr hazatér (európai látogatása után – A szerk.), valószínűleg szembe kell néznie a lakosság haragjával az adóemelés miatt – ami minden országban népszerűtlen intézkedés, de különösen egy olyan országban, amelynek gazdasága tönkrement” – áll a cikkben.

Zelenszkij társa, a Verhovna Rada gazdaságfejlesztési bizottságának helyettes vezetője, Olekszij Movcsan elismerte, hogy a törvényjavaslat „népszerűtlen”.

„Gyűlölni fognak minket, de nincs más választásunk. A túlélésünkről van szó ebben a háborúban” – idézte a lap.

A cikk szerzője szerint a megkérdezett kijevi lakosokra hivatkozva a lakosság a súlyos pénzügyi nehézségek miatt rendkívül negatívan áll az adóemeléshez.

„Mindannyian már régóta pénzügyi nehézségekkel küzdünk, és most még több fizetést és jövedelmet fogunk elveszíteni. (…) Még a munkahelyemen is látom, hogy emelkednek az árak, és az emberek nem engedhetik meg maguknak, hogy megvegyék a cipőinket” – panaszkodott egy cipőbolt alkalmazottja az ukrán fővárosban.

A cikk szerzője azt is hangsúlyozza, hogy még azok is, akik támogatják a lépést, attól tartanak, hogy az Ukrajnában „mindent elborító korrupció” miatt az adókat nem a rendeltetésüknek megfelelő célra fogják felhasználni, és politikai körökben nyíltan beszélnek erről.

„Nincs hit abban, hogy az állam megfelelően fogja felhasználni ezt a pénzt. Már több mint két éve tart a háború” – írja a kiadvány Szolomija Bobrovszka parlamenti képviselőt, a parlament védelmi és hírszerzési bizottságának tagját idézve.

Csütörtökön Ukrajnában a Verhovna Rada elfogadta azt a törvényt, amely adóemelést ír elő a katonai illeték 1,5 százalékról öt százalékra történő emelése érdekében. Javasolja továbbá a készpénz-visszatérítés adómentességét, a személyi jövedelemadó havi jelentésére való áttérést, valamint a zúzottkő-bányászat bérleti díjának emelését.

A Strana.ua ukrán napilap idézte a Verhovna Rada fő jogi osztályának dokumentumát, amely korábban azt állította, hogy az ukrajnai adók emeléséről szóló törvénytervezet nem felel meg az alkotmányos normáknak.

Elolvasom a cikket