Ez az alkohol jót tesz a szervezetnek

Az orvos elmondta, hogy egy portugál tudósok által végzett tanulmány kimutatta, hogy napi 300 milliliter sör fogyasztása egy hónapon keresztül növeli a hasznos baktériumok számát a belekben. Szerinte ez az adat valóban igaz lehet, hiszen a sör egy erjesztéssel nyert termék. Emellett az ital polifenolokat és fenolsavat tartalmaz – olyan anyagokat, amelyek pozitívan befolyásolják a jótékony baktériumok szaporodását – írja a Sports.kz.

„Egyértelmű, hogy bármilyen erjesztett termék, nem csak a sör, javíthatja a bél mikrobiótáját, növelheti a közérzeti baktériumok – lakto- és bifidobaktériumok – növekedését, és általában véve természetes” – mondja Barredo.

Az endokrinológus rámutatott, hogy a tanulmány nem vett figyelembe néhány fontos árnyalatot, például azt, hogy mi történne, ha az önkéntesek növelnék a napi alkoholos italadagjukat. Azt sem tudni, hogy a sör hogyan hat a gombák környezetére, amelyek a szénhidrátos környezetben a legaktívabbak. Továbbá, mondta, a tudósok nem vizsgálták a biokémiai paraméterek változásait a kísérlet során, például a cukor-, koleszterin-, lipid- és szénhidrát-anyagcserét.

Barredo hangsúlyozta, hogy bár a sörnek pozitív hatása lehet a mikrobiótára, az egészségi és anyagcsere-mutatókra valószínűleg nincs pozitív hatással. Emellett sürgette, hogy ne feledkezzünk meg a függőség kialakulásáról sem, amikor az alkohollal visszaélnek. „A söralkoholizmus már nem ritka a mi valóságunkban, és általában véve népbetegségnek számít” – összegezte a szakértő.

Elolvasom a cikket